Waarom kan je niet stoppen met chips eten eenmaal de zak open is? De wetenschap geeft een ongelooflijke verklaring

Eten en drinken
door VDS
vrijdag, 15 maart 2024 om 21:45
chips zak chips eten vet gezondheid
Heb je ooit gemerkt dat wanneer je eenmaal met het eten van chips begint, het vrij moeilijk is om te stoppen? We hebben allemaal die momenten waarop we van plan waren om maar een handjevol chips te eten, maar voor we het wisten was de hele zak leeg.
Maar hoe komt dat? Wat is de wetenschap achter deze onweerstaanbare drang om te blijven eten? In dit artikel gaan we in op de waarom van deze "chipsverslaving".

Dit gebeurt er in onze hersenen wanneer we iets lekker vinden

Ten eerste, laten we eens kijken naar wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we iets eten dat we lekker vinden. De consumptie van voedsel, en vooral van voedsel dat rijk is aan vet en zout, zoals chips, kan de aanmaak van dopamine in onze hersenen stimuleren.
Dopamine is een neurotransmitter die een rol speelt in hoe we plezier en beloning ervaren. Dus als we chips eten en onze hersenen een golf van dopamine vrijgeven, voelen we ons tijdelijk gelukkiger en tevredener.
Daarnaast is er de krachtige combinatie van zout en vet die in chips zit. In onze prehistorische tijden was het niet gemakkelijk om voedsel te vinden dat rijk was aan vet en zout.
Daarom hebben onze hersenen een sterke voorkeur ontwikkeld voor dit soort voedsel. Chips passen perfect in deze categorie, en ze hebben bovendien een aangename textuur en een smaak die onze zintuigen prikkelt.
Het resultaat is dat wanneer we eenmaal beginnen met eten, het voor onze hersenen moeilijk is om te stoppen.
Bovendien zijn chips ontworpen om te "smelten in de mond". Wanneer dat gebeurt, denken onze hersenen dat we geen calorieën consumeren, ondanks het feit dat we dat wel degelijk doen. Dit kan leiden tot overeten, omdat ons lichaam ons geen signaal geeft om te stoppen met eten.
Tot slot, speelt het concept van "sensorische verzadiging" ook een grote rol in onze liefde voor chips. Dit betekent dat wanneer we een lange tijd hetzelfde voedsel eten, de aantrekkelijkheid ervan begint te verminderen.
Maar in het geval van chips, met hun verscheidenheid aan smaken en hun vermogen om snel in de mond te smelten, blijven ze boeiend voor onze zintuigen, waardoor we blijven eten.
De volgende keer dat je een zak chips opent, onthoud dan deze informatie en probeer bewuster te eten. Het kan misschien helpen om die immense drang om de hele zak leeg te eten te beteugelen!