Met of zonder loof, op deze plaats en op deze manier bewaar je het best wortelen

Eten en drinken
door VDS
zaterdag, 16 maart 2024 om 7:45
wortelen groenten gezondheid
Bij het bewaren van wortelen wil je de smaak en voedingswaarde behouden, genieten van de frisse knapperigheid en natuurlijk de houdbaarheid verlengen.

Maar waar bewaar je voedzame wortelen het best?

Wanneer je wortelen koopt, dien je ze bij voorkeur op te slaan op een koele en droge plaats. Bewaar de wortelen niet op kamertemperatuur.
Ook al liggen wortelen in de supermarkt niet gekoeld, toch blijven wortelen het langst vers in de groentelade van je koelkast. Iets wat je dus niet zou verwachten. Bij deze temperatuur kunnen wortelen wel tot drie weken goed blijven.
Zorg er wel voor dat je de groente eerst reinigt voordat je ze opbergt. Bewaar de wortelen vervolgens in een ondoorzichtige, goed afgesloten zak. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid behouden en wordt de houdbaarheid van de wortelen verlengd.
Als je wortelen in grote hoeveelheden koopt en deze langer wilt bewaren, kun je ze ook invriezen. Snijd de wortelen in plakjes of blokjes, blancheer ze, en bewaar ze vervolgens in een luchtdichte bak of diepvrieszak. Zo kun je wortelen tot wel 12 maanden bewaren.
Een andere optie is om wortelen te bewaren in een kelder of voorraadkast, waar het donker, koel en goed geventileerd is. Plaats de wortelen in een container met vochtig zand. Deze methode kan ervoor zorgen dat de wortelen enkele maanden goed blijven.
Tot slot, wanneer je wortelen gaat bewaren, verwijder dan het loof. Het loof trekt namelijk vocht uit de wortels, wat hun houdbaarheid kan beïnvloeden.