Waarom merken we knoflookgeur niet meer op als iedereen aan tafel het eet?

Eten en drinken
door RMO
dinsdag, 12 maart 2024 om 21:45
knoflook knoflookpers sterke geur
Look, ofwel knoflook, is een smaakmaker die in tal van gerechten wordt gebruikt voor zijn ondeugende en sterke smaak. Het is een essentieel ingrediënt dat veel gerechten hun kenmerkende smaak geeft.
Maar look heeft ook een potentieel nadeel: de sterke geur die het op het lichaam van een eter achterlaat. Hoewel sommigen beweren dat als iedereen aan tafel look eet, de straffe geur van look niet meer opvalt, rijst de vraag: klopt deze bewering? Laten we eens dieper in deze kwestie duiken.
Look bevat een stof genaamd allicine, die een sterke geur produceert zowel tijdens het koken als na de consumptie. Deze geur wordt aan de adem, het zweet en zelfs aan de huid van de persoon die look heeft geconsumeerd afgegeven.
De intensiteit van deze geur kan variëren afhankelijk van het metabolisme van de persoon en de hoeveelheid geconsumeerde look.
De bewering dat als iedereen aan dezelfde tafel look eet, de geur van look niet meer opvalt, heeft enige basis in de realiteit.
Dit is vergelijkbaar met het fenomeen dat als iedereen in dezelfde ruimte rookt, men na een tijdje de geur van de rook niet meer opmerkt. Dit fenomeen wordt 'geurvermoeidheid' of 'reukvermoeidheid' genoemd.
Geurvermoeidheid treedt op wanneer de geurreceptoren in onze neus overstimuleerd raken door een bepaalde geur en stoppen met signalen naar de hersenen te sturen. We raken dus gewend aan de geur en merken die na een tijdje niet meer op.
Maar hoewel we mogelijk niet meer bewust de geur van look opmerken als iedereen aan de tafel look heeft gegeten, betekent dit niet noodzakelijk dat de geur er niet is. Het kan nog steeds opgemerkt worden door iemand die nieuw de kamer binnenkomt, of als we zelf de ruimte verlaten en terugkomen.
Als je bang bent dat de geur van look je sociale of professionele leven kan beïnvloeden, kan het helpen om enkele natuurlijke remedies te proberen, zoals het eten van peterselie of het drinken van groene thee, wat kan helpen om de geur te neutraliseren.