Is de bewering dat smoothies minder calorieën bevatten dan frisdrank waar? Je zal verrast zijn van het antwoord!

Eten en drinken
door VDS
zondag, 24 maart 2024 om 16:45
smoothie eten gezondheid
Met de voortdurende aandacht voor gezonde voeding en een gezonde levensstijl, groeien smoothies steeds meer in populariteit. Deze verfrissende drankjes, heerlijk gemaakt van gemengd fruit, groenten en af en toe een scheutje zuivel, beloven een voedzame traktatie te zijn.

Bevatten smoothies minder calorieën dan frisdrank? Is dit een juiste bewering?

Maar bevatten ze inderdaad minder calorieën dan frisdrank, zoals vaak wordt beweerd? Laten we deze bewering eens onder de loep nemen en onderzoeken of het een feit of een fabel is.
Om dit te beantwoorden, moeten we beginnen met het begrijpen van wat elke drank bevat. Frisdranken, ook wel koolzuurhoudende dranken genoemd, worden grotendeels gemaakt van water, suiker en smaakstoffen.
Een blikje frisdrank van 330 ml kan gemiddeld 139 kcal bevatten. Hoewel deze dranken vaak worden geassocieerd met een hoog caloriegehalte, varieert het exacte aantal calorieën sterk, afhankelijk van het specifieke merk en het type.
Aan de andere kant zijn smoothies gemaakt van fruit, groenten, yoghurt, melk en soms noten. De ingrediënten worden rauw gebruikt en meestal gemixt tot een dikke, drinkbare substantie. Afhankelijk van de gebruikte ingrediënten kan een typische smoothie van 330 ml tussen de 150 en 300 kcal bevatten.
Op basis van deze informatie zou je kunnen concluderen dat smoothies in feite méér calorieën kunnen bevatten dan frisdrank. Dit zou de suggestie dat smoothies altijd een lager caloriegehalte hebben dan frisdrank tot een fabel maken.
Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel de totale hoeveelheid calorieën een rol speelt bij gewichtsbeheersing, de voedingswaarde van de calorieën die je consumeert even belangrijk is.
Hierom, zelfs als sommige smoothies hoger in calorieën zijn dan frisdrank, zijn de calorieën in smoothies over het algemeen voedzamer. Ze bevatten vaak vitamines, mineralen en vezels die van nature aanwezig zijn in fruit en groenten, in tegenstelling tot de 'lege calorieën' in frisdrank die geen voedingsstoffen bevatten.
Bij het kiezen tussen een smoothie en een frisdrank, kan het nuttig zijn om ook te overwegen welke voedingsstoffen je in je drankje wilt hebben, en niet alleen het aantal calorieën.
Met een paar aanpassingen, zoals het verminderen van de hoeveelheid gezoet sap en het toevoegen van meer groenten, kun je een voedzame en toch caloriearme smoothie maken. Cheers op een gezondere keuze!