Hoelang kan je bereide maaltijden veilig bewaren in de vriezer? Dit mag je nooit doen!

Eten en drinken
door VDS
zondag, 31 maart 2024 om 16:45
spaghetti eten gerecht
Het bewaren van bereide maaltijden in de vriezer is een makkelijke en handige manier om voedselverspilling te verminderen en altijd een maaltijd bij de hand te hebben op drukke dagen. Maar hoelang kan je deze maaltijden veilig bewaren in de vriezer?

Hoelang kan je een bereide maaltijd veilig bewaren in de vriezer?

De algemene regel is dat de meeste bereide maaltijden tot drie maanden in de vriezer kunnen worden bewaard. Na deze periode kunnen ze nog steeds veilig worden gegeten, maar de kwaliteit van het voedsel kan achteruitgaan.
Het is belangrijk op te merken dat het soort maaltijd invloed kan hebben op de bewaartijd. Soepen en stoofschotels, bijvoorbeeld, blijven langer goed dan maaltijden met gekookte pasta, die na een tijdje papperig kunnen worden.
Er zijn echter enkele tips en trucs om de kwaliteit van je bevroren maaltijden zo lang mogelijk op peil te houden. Ten eerste is het van belang om voedsel snel af te laten koelen voordat je het in de vriezer plaatst.
Dit houdt bacteriën buiten de deur en bevordert snellere bevriezing. Daarnaast is het een goed idee om je maaltijden in porties te verdelen, zodat je alleen hoeft te ontdooien wat je nodig hebt.
Verpakking speelt ook een belangrijke rol in het behoud van voedselkwaliteit. Maak gebruik van diepvriesbestendige, luchtdichte containers of diepvrieszakken om vriesbrand en smaakbederf te voorkomen. Vermeld op elke verpakking de datum van invriezen; dit helpt je bij te houden hoelang elke maaltijd is opgeslagen.
Vertonen je bereide maaltijden tekenen van vriesbrand, zoals ijskristallen of uitgedroogde, vale plekken? Dan zijn ze nog wel veilig om te eten, maar de smaak kan minder zijn dan je gewend bent.
Ben je eenmaal begonnen met het ontdooien van een maaltijd, zorg dan dat je deze binnen 24 uur eet. Vries nooit ontdooit voedsel opnieuw in.
Denk eraan dat elke vriezer anders is en dat de temperatuur en het type vriezer van invloed kunnen zijn op de houdbaarheid van het voedsel. Het beste kun je een constante temperatuur van -18°C of lager aanhouden.
In het kort, bereide maaltijden kunnen veilig tot drie maanden in de vriezer worden bewaard, mits correct verpakt en opgeslagen. En onthoud, als een maaltijd er niet helemaal goed uitziet of ruikt na het ontdooien, gooi het dan uit voorzorg weg. Met voedsel kan je niet voorzich genoeg zijn.