Wat veel mensen niet weten is dat garnalen, scampi's en langoustines een bron zijn van dit belangrijk mineraal

Eten en drinken
door RMO
vrijdag, 29 maart 2024 om 7:45
garnalen eten schaaldier
Er bestaat veel verwarring en onwetendheid als het gaat om zeevruchten zoals garnalen, scampi's, en langoustines. In de volksmond worden deze termen vaak door elkaar gebruikt, en veel mensen weten niet precies wat het verschil is, noch de unieke kenmerken van elk.

Garnalen, scampi's, langoustines komen uit verschillende families van de kreeftorde

Daarom duiken we in deze informatieve artikel om enkele misvattingen te ontkrachten en wat minder bekende feiten over deze zeevruchten te onthullen.
Kort gezegd, garnalen, scampi's en langoustines zijn allemaal verschillende soorten schaaldieren, maar ze komen uit verschillende families van de kreeftenorde.
Garnalen zijn wellicht het meest bekende van de drie. Ze zijn klein, slank en gebogen met veel kleine poten. Ze komen voor in zowel zoet als zout water, afhankelijk van de soort.
Een minder bekend feit over garnalen is dat ze opportunistische voeders zijn, wat betekent dat ze bijna alles eten, waaronder plantaardig materiaal, dode vissen en kleine ongewervelden.
Scampi's, daarentegen, komen uit de Nephropsidae familie, wat betekent dat ze nauwer verwant zijn aan kreeften. Ze zijn groter dan garnalen en worden vaak geroemd om hun zoete, delicate smaak.
In sommige landen wordt de term 'scampi' soms verkeerd gebruikt om diepgevroren garnalen aan te duiden, wat tot verwarring kan leiden.
De langoustines, ook bekend als Noorse kreeften, zijn bij de meeste fijnproevers bekend om hun uitstekende smaak. Ze zijn nauw verwant aan de kreeft, maar ze zijn aanzienlijk kleiner. Langoustines leven in holen op de zeebodem en zijn nachtdieren die zich 's nachts voeden.
Wat veel mensen niet weten is dat los van deze verschillen, alle drie deze zeevruchten belangrijke voedingsstoffen bevatten. Ze zijn rijk aan eiwitten, laag in vet en een uitstekende bron van selenium.
Selenium is een belangrijk mineraal dat helpt bij de groei en het goed functioneren van hersenen, zenuwstelsel en immuunsysteem. Eén ding is zeker: deze zeevruchten zijn allemaal heerlijk en voegen een speciale toets toe aan elke maaltijd.