Je moet je jeans altijd binnenstebuiten wassen: Feit of fabel?

Vrije tijd
door RMO
zondag, 16 juni 2024 om 16:45
jeans meisjes groep vriendinnen
Als het gaat om de zorg voor onze denim, kan advies sterk variëren. Een van de meest voorkomende aanbevelingen is om jeans binnenstebuiten te wassen.

Moet je je jeans altijd binnenstebuiten wassen?

Maar is dit echt noodzakelijk? Moet je je jeans altijd binnenstebuiten wassen? Het korte antwoord is ja. Maar waarom precies, en hoe dit kan helpen om je jeans er zo goed mogelijk uit te laten zien en zo lang mogelijk te laten duren, is het eigenlijk een interessant onderwerp.
Het kleuren van je jeans door indigo
Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen hoe denim wordt gemaakt en gekleurd. De kleur van denim komt meestal van indigo, een natuurlijke kleurstof die aan de buitenkant van de katoenvezels wordt aangebracht.
Door het wassen kan indigo van je jeans worden verwijderd, waardoor ze na verloop van tijd vervagen. Wanneer je je jeans binnenstebuiten wast, wordt het contact van het water en wasmiddel met de gekleurde buitenkant van denim verminderd, waardoor vervaging tot een minimum wordt beperkt.
Schade aan je jeans beperken
Het binnenstebuiten wassen van jeans heeft ook andere voordelen. Het helpt schade aan het denim, zoals rafelen of krimpen, te verminderen door de blootstelling aan de agressieve wascyclus te verminderen.
Daarnaast kan het de duurzaamheid van decoraties of aangebrachte details zoals knopen, labels en patches verlengen.
Kortom, het binnenstebuiten wassen van je jeans is een simpele stap om te zorgen dat ze zo goed mogelijk blijven uitzien en zo lang mogelijk meegaan. Dus, moet je je jeans altijd binnenstebuiten wassen - absoluut ja!