Waarom klopt de resterende tijd op de display van je wasmachine niet? Dit is er aan de hand

Huis en tuin
door VDS
zaterdag, 20 april 2024 om 7:45
wassen wasmachine
Er zijn maar weinig huishoudelijke klusjes dat net zo ontspannend kunnen zijn als de was doen. Het laden van de wasmachine, instellen van het programma, drukken op de startknop en dan een welverdiende pauze nemen terwijl de machine al het zware werk doet. Maar soms kan deze alledaagse routine een bron van frustratie worden als de wasmachine niet de juiste resterende tijd aangeeft. Maar wat is de reden hiervoor?

Je wasmachine geeft vaak een verkeerde resterende tijd aan, hoe komt dat?

Het eerste dat je moet begrijpen, is dat de resterende tijd die we op het display van het apparaat zien, een schatting is en niet precies. De wasmachine maakt deze schatting op basis van de gegevens van de fabrikant over hoe lang elk programma zou moeten duren. Deze schatting wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het geselecteerde wasprogramma, de hoeveelheid wasgoed, de waterdruk en de temperatuur van het water.
Enkele belangrijke factoren die duurtijd van je wascyclus beïnvloeden
Eén van de belangrijkste factoren die de resterende tijd van de wasmachine beïnvloedt, is echter de hoeveelheid en het type wasgoed. De sensoren in de machine detecteren het gewicht van de was en passen het programma dienovereenkomstig aan. Zwaardere ladingen zoals handdoeken en beddengoed verlengen de wascyclus, terwijl lichtere ladingen zoals ondergoed de cyclus zullen verkorten. Hetzelfde geldt voor sterk vervuilde was, dat meer tijd nodig heeft om schoon te worden dan minder vervuilde items.
Waterdruk en temperatuur spelen ook een belangrijke rol. Als het water niet snel genoeg in de machine stroomt, zal het programma langer duren. Evenzo, als het water niet snel genoeg opwarmt, de cyclus verlengt.
Ten slotte is de technologie van de wasmachine zelf ook van invloed. Oudere machines hebben meestal niet de intelligentie om nauwkeurige schattingen te maken, terwijl nieuwere modellen met 'slimme' functies zoals sensoren en algoritmen beter kunnen voorspellen hoe lang een wascyclus zal duren.
Ondanks deze innovaties kan de tijd die de wasmachine aangeeft voor een programma nog steeds variëren. Maar geen zorgen, dit is normaal en betekent niet per se dat er iets mis is met je apparaat. Vermijd echter de verleiding om de machine te 'overladen' om tijd te besparen, want dit kan leiden tot niet volledig gereinigd of zelfs beschadigd wasgoed.
In feite, als tip voor goed onderhoud en een optimale waservaring, is het aan te raden om altijd de aanbevelingen van de fabrikant te volgen wat betreft de belasting van de machine en het gekozen wasprogramma. Dit zorgt niet alleen voor de beste reinigingsresultaten, maar verlengt ook de levensduur van je apparaat.