Van één naar veel: Vergroot je pannenkoekenplant familie en verzorg de nakomelingen op de juiste manier

Huis en tuin
door VDS
vrijdag, 05 juli 2024 om 7:45
pannenkoekenplant plant
De pannenkoekenplant, ook wel Pilea peperomioides genoemd, staat bekend om zijn speelse, ronde bladeren en de eenvoud waarmee deze plant zich voortplant.

Nakomelingen van de pannekoekenplant scheiden van moederplant

Wanneer een pannenkoekenplant nakomelingen heeft, kun je deze inderdaad eenvoudig scheiden van de moederplant en apart verpotten. In dit artikel vertellen we je precies hoe dat in zijn werk gaat en waar je op moet letten.
Het eerste wat je moet doen, is de nakomelingen van de pannenkoekenplant identificeren. Deze jonge plantjes verschijnen vaak rond de basis van de moederplant en zijn miniatuurversies van de grotere plant. Ze hebben dezelfde ronde, platte bladeren en groenachtige stengels.
Als de nakomelingen een paar centimeter groot zijn, kun je beginnen met het scheiden van de planten. Dit doe je door de grond rondom de nakomelingen voorzichtig los te maken. Wanneer je voldoende ruimte hebt gecreëerd, kun je de jonge plant met wortel en al uit de grond trekken. Probeer hierbij zo veel mogelijk wortels intact te laten, omdat deze essentieel zijn voor het overleven van de plant.
Nadat je de pannenkoekenplant nakomeling hebt losgemaakt, kun je deze in een nieuwe pot plaatsen. Kies een pot die goed draineert en vul deze met verse potgrond. Maak een klein gaatje in de aarde en plaats hier de nakomeling in. Druk de grond lichtjes aan en geef vervolgens de jonge plant water.

Waar moet je op letten bij het verpotten van een pannenkoekenplant?

Er zijn een paar zaken waar je op moet letten tijdens dit proces. Ten eerste is het belangrijk om de nakomeling pas te scheiden van de moederplant wanneer deze voldoende ontwikkeld is. Dit betekent dat de jonge plant stevige stengels en bladeren moet hebben, en er gezonde wortels zichtbaar zijn.
En moet je de nakomeling niet teveel water geven nadat je deze hebt verpot. De nieuwe grond bevat vaak voldoende vocht, en teveel water kan wortelrot veroorzaken. Geef de plant water wanneer de bovenste laag grond droog aanvoelt.