Geraniums, de topfavoriet voor je tuin: Zo laat je ze heel de zomer prachtig bloeien

Huis en tuin
door VDS
vrijdag, 28 juni 2024 om 17:45
geranium
Op zoek naar een sfeervolle groene aanvulling voor je tuin, balkon of terras? Denk dan eens aan de kleurrijke geraniums, oftewel pelargoniums.
Deze prachtige planten, met hun weelderige bloemen en aangename aroma, zijn een ware traktatie voor het oog. Maar om ze écht te laten stralen, vereist dit wel een bepaalde mate van verzorging.

Enkele tips om je geraniums mooi te laten bloeien heel de zomer

Geraniums houden van zonlicht en hebben ten minste zes uur direct zonlicht per dag nodig. Probeer ze op een plaats te zetten waar ze in de ochtend- en avondzon staan, maar in de middag wat schaduw krijgen.
Overbewatering kan leiden tot wortelrot en andere ziekten. Geraniums hebben meer water nodig in de warme zomermaanden en minder in de koelere maanden. Zorg ervoor dat de aarde tussen de gietbeurten door de kans krijgt om een beetje uit te drogen.
Geraniums geven de voorkeur aan een goed doorlatende grond met een neutrale pH-waarde. Ze hebben ook regelmatige bemesting nodig, idealiter elke 4-6 weken in het groeiseizoen, om gezond en levendig te blijven.
Regelmatig snoeien helpt de plant compact en weelderig te houden en bevordert de bloei. Verwijder dode bloemen en bladeren om de plant gezond te houden en te zorgen voor voldoende luchtcirculatie.
Let op tekenen van ziekten of plagen zoals bladluizen, botrytis schimmel en meeldauw. Als je verdachte tekenen ziet, raadpleeg dan een lokale kwekerij of tuincentrum voor advies over de beste behandeling.
Geraniums zijn gevoelig voor vorst en zullen sterven als ze niet correct overwinterd worden. Verplaats ze naar binnen voordat het koud wordt en houd ze op een koele, zonnige plek totdat het weer warmer wordt.
Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je geraniums gedijen en prachtig bloeien. De moeite die je in hun verzorging steekt, zal beloond worden met levendige kleuren en een prachtige geur.