Nu het zoveel regent: Zo bescherm je houten tuinmeubelen tegen indringend vocht

Huis en tuin
door RMO
donderdag, 30 mei 2024 om 7:45
tuinmeubelen hout
Het beschermen van je houten tuinmeubelen tegen regen kan het verschil betekenen tussen een meubelstuk dat jaren meegaat of een dat snel begint te rotten en vervangen moet worden.

Hoe bescherm je je houten tuinmeubelen?

Ten eerste, voor een optimale bescherming tegen de regen is het belangrijk dat je een goede houtolie of een hoogwaardige buitenlak gebruikt. Deze producten zijn speciaal ontworpen om diep in het hout te dringen. Daarnaast zullen deze beschermende lagen ook helpen om je houten tuinmeubelen te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.
Het aanbrengen van een van deze beschermende lagen is vrij eenvoudig. Je zal eerst je houten tuinmeubelen moeten schoonmaken. Gebruik een krachtige tuinslang of een hogedrukreiniger om al het vuil en losse verf te verwijderen.
Zodra de meubelen schoon en droog zijn, breng je een dunne laag olie of lak aan met een borstel. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en kieren bedekt. Laat de olie of lak vervolgens drogen volgens de instructies op de verpakking.

Wat doe je nu als je je tuinmeubels wilt gebruiken na een flinke regenbui?

Het antwoord is eenvoudig: laat ze goed drogen! Hoewel je meubelen nu beschermd zijn tegen de elementen, worden ze nog steeds nat tijdens een regenbui. Als je op nat hout gaat zitten, kan dit oncomfortabel zijn en eventuele kussens die je gebruikt, beschadigen.
Het beste moment om je tuinmeubelen te gebruiken na een regenbui is wanneer ze volledig droog zijn. Deze droogtijd kan variëren afhankelijk van het weer en het type hout dat je hebt. Als je twijfelt, wacht dan nog een paar uur en controleer opnieuw.
Een andere handige tip is het gebruiken van waterdichte hoezen. Deze hoezen zijn relatief goedkoop en kunnen een uitstekende bescherming bieden tegen de regen.