Na maanden van regen: Verander je doorweekte tuin in een levendige oase

Huis en tuin
door VDS
woensdag, 05 juni 2024 om 16:45
irissen bloemen en planten
In de afgelopen maanden hebben we een grote hoeveelheid neerslag gezien. Dit heeft vele tuinen veranderd in zompige modderpoelen. We geven je hieronder enkele praktische tips en adviezen over wat je kunt doen als je gazon of een deel van je tuin zompig is door de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen maanden.
Verdeel je tuin in zones
Ten eerste, overweeg je tuin op te delen in zones. Concentreer de planten die meer water nodig hebben in de zompige gebieden en gebruik de drogere gebieden voor planten die minder water nodig hebben. Door je tuin op deze manier in zones te verdelen, profiteer je optimaal van de voorwaarden die de overvloedige regenval met zich meebrengt.
Verbeter de afwatering van je tuin
In veel gevallen is het echter niet voldoende om alleen maar planten te kiezen die van vochtige omstandigheden houden. Je moet ook actief de afwatering in je tuin verbeteren. Dit kan je bereiken door het aanleggen van zogenaamde drainagegreppels, deze helpen om het overtollige water naar een lagere plek in de tuin te leiden.
Zorg voor meer droge gebieden
Je zou ook kunnen overwegen om verhoogde plantenbedden te creëren. Ze bieden planten een drogere omgeving en verbeteren tegelijkertijd de algemene look van je tuin.
Kies voor waterbestendige planten
Er zijn ook veel planten die zich van nature goed aanpassen aan natte omstandigheden. Soorten zoals irissen, sleutelbloemen of siergrassen kunnen goed gedijen in vochtige omstandigheden en kunnen ook kleur en leven aan je tuin toevoegen.
Pak waterproblemen bij de bron aan
Tot slot, als je tuin zompig blijft en andere pogingen om het probleem op te lossen niet werken, kan het nodig zijn om het probleem bij de bron aan te pakken. Dit kan betekenen dat je moet uitzoeken waar het water vandaan komt en maatregelen moet nemen om het tegen te houden. Dit kan moeilijk zijn en wellicht hulp van een professional vergen.
Het zompig worden van je tuin door overvloedige regenval kan frustrerend zijn, maar met een beetje planning en inspanning kun je nog steeds een prachtige, bloeiende tuin hebben, wat het weer ook is.
Je tuin kan tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, maar je zult uiteindelijk beloond worden met een gezonde en veerkrachtige tuin.