Hier steek je zeker iets van op: Waarom je katten moet laten krabben

Huis en tuin
door VDS
dinsdag, 30 april 2024 om 16:45
kat krabpaal speeltjes
Als je een kattenbezitter bent, heb je waarschijnlijk al eens gevraagd: "Waarom krabben katten?" En nog belangrijker, "Kan ik mijn kat leren om niet aan mijn meubelen te krabben?"

Waarom krabben katten?

Krabben is een natuurlijke instinct voor katten. Het is hun manier om hun aanwezigheid bekend te maken en hun territorium te claimen. Krabben laat ook een visuele markering achter en verspreidt feromonen via hun pootkussens, wat een sterke boodschap zendt naar andere katten in de omgeving.
Katten krabben ook om hun spieren te strekken en te rekken. Dit gedrag helpt hen niet alleen om fit te blijven, maar helpt ook om stress te verminderen.
Tot slot, krabben helpt katten om hun klauwen te onderhouden. Het helpt dode lagen van hun klauwen te verwijderen en houdt hun klauwen scherp en klaar voor de jacht, zelfs als ze binnenkatten zijn.

Ontmoedig je kat om aan je meubelen te krabben

Het proberen om katten volledig van krabben af ​​te houden kan schadelijk zijn, aangezien het een natuurlijk instinct is. In plaats daarvan moet het doel zijn om de katten aan te moedigen hun krabinstinct elders te uiten.
1. Bied alternatieven aan: Zorg ervoor dat je katten hebben waar ze veilig kunnen krabben, zoals krabpalen, krabplanken of krabmatten.
2. Gebruik onaantrekkelijke oppervlakken: Bedek meubels tijdelijk met materialen die katten niet prettig vinden om aan te krabben, zoals dubbelzijdig plakband of aluminiumfolie.
3. Attracties: Maak de krab alternatieven aantrekkelijk door kattenspeeltjes te gebruiken op de krabpalen of krabplanken.
4. Positieve versterking: Beloon je kat als ze de alternatieve krabopties gebruikt. Dit kan op vorm van aaien, lof uiten, of traktaties geven.
5. Trainingshulpmiddelen: Er zijn sprays beschikbaar op de markt die feromonen bevatten die katten afstoten van de behandelde gebieden. Deze kunnen worden gebruikt om je kat af te weren van bepaalde meubels.
Vergeet niet om geduldig te zijn tijdens dit proces, want het leren van nieuw gedrag kost tijd. Met liefde en geduld kan je kat leren om zijn krabgewoontes naar een meer geschikte plek te verplaatsen.