Geef je kamerplant wat buitenlucht: Wat je niet mag doen als je deze populaire plant buiten zet

Huis en tuin
door RMO
woensdag, 12 juni 2024 om 10:45
pannenkoekenplant plant
De pannenkoekplant, ook bekend als Pilea Peperomioides, is een trendy huisplant die vanwege zijn ronde bladeren ook wel de "Chinese Geldplant" wordt genoemd. Een veelgestelde vraag van liefhebbers en eigenaren van deze plant is: "Kan je een pannekoekplant ook buiten zetten?"

Enkele factoren om rekening mee te houden wanneer je een pannenkoekplant buiten zet

Het korte antwoord hierop is dat het mogelijk is, maar er zijn een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden. In dit artikel zullen we deze factoren in detail bespreken en je een uitgebreide handleiding geven over hoe je voor je pannekoekplant kunt zorgen, zowel binnen als buiten.
Het is essentieel om te onthouden dat de pannenkoekplant oorspronkelijk uit het zuidwesten van China komt. Daar groeit ze onder warme en schaduwrijke omstandigheden. Hoewel de plant kan worden blootgesteld aan de buitenlucht, heeft ze toch bepaalde voorwaarden nodig om te groeien en te floreren.
De pannenkoekplant is niet winterhard en kan dus niet overleven in koude temperaturen. In de meeste regio's is het dus raadzaam om de plant in de winter binnen te houden.
Als je besluit jouw pannenkoekplant buiten te plaatsen, is er iets wat je zeker niet mag doen. Zorg ervoor dat je plant op een beschutte plek staat, liefst in de halfschaduw. De plant kan immers niet tegen felle zon. De grond zou goed moeten kunnen draineren zodat de wortels van de plant niet constant in het water staan.
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden, is de luchtvochtigheid. Pannekoekplanten geven de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid die vergelijkbaar is met hun natuurlijke omgeving. Een omgeving met lage vochtigheid kan ervoor zorgen dat de bladeren van de plant gaan krullen en bruin worden.
Het is ook essentieel om regelmatig op plagen te controleren. Buiten staan, maakt de pannekoekplant kwetsbaarder voor insectenplagen. Toch kan dit meestal met biologische bestrijdingsmiddelen worden verholpen.
Er is geen twijfel over dat de pannekoekplant een unieke schoonheid toevoegt aan jouw tuin of balkon, evenals binnenshuis. Met een beetje zorg en aandacht kan dit prachtige groen een probleemloze, visuele traktatie zijn, ongeacht of je het binnen of buiten groeit.