Rauwe of bereide kip: Zolang mag je ze bewaren in je koelkast voordat gevaarlijke bacteriën opduiken

Gezondheid
door VDS
donderdag, 02 mei 2024 om 16:45
kip rauwe kip kipfilet eten
Het bewaren van levensmiddelen op een veilige en verantwoorde wijze is essentieel om voedselvergiftiging en voedselverspilling te voorkomen.
Een van de meest gestelde vragen op dit gebied is: "Hoelang mag je kip bewaren in de koelkast en wat zijn de gevaren?" In dit artikel gaan we dit vraagstuk grondig behandelen.

Dit zijn de potentiële gevaren van kip in de koelkast te bewaren

Hoelang mag kip bewaard worden in de koelkast?
Kip wordt erkend als een voedzaam en smaakvol voedsel en wordt vaak in bulk gekocht om voor een langere tijd te kunnen gebruiken. Onbereide, rauwe kip kan in een koelkast met een constante temperatuur van maximaal 4 graden Celsius tot 2 dagen veilig worden bewaard.
Dit geldt voor alle soorten kip, zoals hele kippen, kipfilets, dijen of drumsticks.
Bereide of gebakken kip daarentegen kan langer in de koelkast worden bewaard. Volgens voedselveiligheidsexperts kan bereidde kip tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard.
Let op: dit betekent niet dat een kip na 4 dagen automatisch onveilig wordt om te eten. Het is echter sterk aanbevolen om het binnen deze veilige periode te consumeren.
Wat zijn de gevaren van het bewaren van kip in de koelkast?
Wanneer kip langer dan aanbevolen wordt bewaard, kan dit leiden tot de groei van gevaarlijke bacteriën, zoals Salmonella en Campylobacter. Deze bacteriën veroorzaken voedselvergiftiging die in ernstige gevallen kan leiden tot ziekenhuisopname.
Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat de houdbaarheidsdatum op de verpakking refereert aan de ongeopende toestand. Zodra de verpakking van een kipproduct is geopend, is de houdbaarheidsdatum niet langer van toepassing.
Veiligheidstips voor het bewaren van kip in de koelkast
1. Bewaar kip altijd in een afgesloten verpakking of bakje om kruisbesmetting met ander voedsel te voorkomen.
2. Was voordat u de kip aanraakt altijd uw handen om mogelijke bacterie overdracht te verminderen.
3. Controleer de temperatuur van uw koelkast regelmatig om ervoor te zorgen dat deze op de juiste temperatuur blijft.
4. Als u twijfelt of uw kip nog goed is om te eten, is het beter om deze veilig weg te gooien.
Het begrijpen van hoelang kip kan worden bewaard en welke gevaren erbij komen kijken is cruciaal voor de gezondheid en veiligheid van onszelf en onze geliefden. Bewaar uw kip dus altijd op een juiste en veilige manier.