Iedereen kent wel iemant met ADHD, maar wat is juist ADD?

Gezondheid
door VDS
dinsdag, 11 juni 2024 om 16:45
vermoeid duizelig hoofdpijn ongemakkelijk moe gevoelens lichamelijk ongemak
ADHD, wat staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een stoornis die vaak in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en impulsief gedrag. De term ADHD wordt zo vaak gebruikt dat de meesten er op zijn minst bekend mee zijn.
Er is echter een andere, minder bekende variant van deze stoornis, bekend als ADD, of Attention Deficit Disorder. In dit artikel zullen we in detail treden over wat juist ADD is en wat de signalen zijn die ermee geassocieerd worden.

Wat is ADD?

ADD wordt gekenmerkt door aandachtstekort, maar de hyperactiviteit die vaak wordt geassocieerd met ADHD is meestal afwezig. Personen met ADD kunnen moeite hebben zich te concentreren, afleiding te vermijden en taken te voltooien, maar vertonen niet de hyperactiviteit en impulsiviteit die kenmerkend zijn voor ADHD. In feite kunnen individuen met ADD vaak stil en dromerig zijn, in hun eigen wereld verdiept.

Wat zijn de signalen van ADD?

Hoewel iedereen van tijd tot tijd problemen kan hebben met aandacht, zijn de symptomen van ADD chronisch en verstorend. Ze beïnvloeden meerdere gebieden van het leven, inclusief school, werk en persoonlijke relaties. Hier zijn enkele van de meest voorkomende signalen van ADD:
1. Moeite met concentreren: Personen met ADD kunnen het moeilijk hebben om zich op één taak te concentreren. Ze kunnen ook regelmatig hun aandacht verliezen tijdens gesprekken of leestaken.
2. Gemakkelijk afgeleid: Zelfs geringe afleidingen kunnen iemand met ADD van zijn taak afhalen. Het kan ook moeilijk zijn om terug te keren naar de taak nadat ze zijn afgeleid.
3. Vergeetachtigheid: Mensen met ADD kunnen frequente episodes van vergeetachtigheid ervaren in hun dagelijkse leven, zoals het vergeten van afspraken of verantwoordelijkheden.
4. Problemen met organisatie: Dit kan inhouden dat het moeilijk is om taken te plannen, of het verliezen van items die nodig zijn voor activiteiten.
5. Dagdromen: Personen met ADD worden vaak beschreven als "in hun eigen wereld", en kunnen vaak afwezig of ongeïnteresseerd lijken in wat er om hen heen gebeurt.
Het is belangrijk om te begrijpen dat niet iedereen die deze symptomen vertoont, ADD heeft. Andere aandoeningen, zoals depressie, angst en bepaalde leerstoornissen, kunnen soortgelijke symptomen veroorzaken. Een uitgebreid medisch onderzoek is nodig om een juiste diagnose te stellen.
ADD is een minder bekende variant van ADHD, maar is net zo verstorend en vereist behandeling om de symptomen te beheersen. Mocht u of iemand die u kent symptomen vertonen die wijzen op ADD, aarzel dan niet om een gezondheidsexpert te raadplegen voor verdere evaluatie en mogelijke behandelingsopties.