Dit weten veel mensen niet: Deze groente bevat veel meer vitamine C dan de meeste citrusvruchten

Gezondheid
door VDS
maandag, 10 juni 2024 om 10:45
groenten paprika tomaat komkommer courgette
Vitamine C is een essentiële voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om sterk en gezond te blijven. Het is een bekende antioxidant die een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van schadelijke vrije radicalen en het voorkomen van ziekten zoals hartaandoeningen en kanker.

Gezondheidsvoordelen van deze vitamine

Ten eerste is vitamine C cruciaal voor de gezondheid van onze huid, omdat het de productie van collageen ondersteunt, een eiwit dat onze huid zijn structuur en elasticiteit geeft. Dit betekent dat vitamine C kan helpen de tekenen van huidveroudering te verminderen en onze huid er jonger uit te laten zien.
Daarnaast speelt vitamine C een rol bij de ondersteuning van ons immuunsysteem. Het helpt om onze lichaamscellen te beschermen en stimuleert de productie van witte bloedcellen, die een essentiële rol spelen bij de bestrijding van infecties en ziekten.
Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer, een mineraal dat nodig is voor de productie van rode bloedcellen en dus voor het transport van zuurstof naar onze weefsels en organen. Mensen die lijden aan bloedarmoede of andere vormen van ijzergebrek kunnen dus baat hebben bij het consumeren van meer vitamine C-rijk voedsel.
Ten slotte hebben studies aangetoond dat regelmatige inname van vitamine C het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker kan verminderen.

Welke fruit- en groentesoorten bevatten een hoog percentage vitamine C? 

Fruit met hoge concentraties vitamine C
Laten we beginnen met het identificeren van fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine C. Bovenaan de lijst vinden we citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, grapefruits en mandarijnen.
Ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, met name sinaasappels die ongeveer 70 milligram van deze vitamine per 100 gram bevatten. Andere vitamine C-rijke vruchten zijn kiwi's, aardbeien, papaja's, ananassen en meloenen.
Lijst van groenten boordevol vitamine C
Wat betreft groenten scoren groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool hoog in vitamine C, net als broccoli, paprika's en spruitjes. Vooral rode en gele paprika's zijn zeer voedzaam, omdat ze meer vitamine C bevatten dan de meeste citrusvruchten.
Samengevat, vitamine C is een krachtige voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om sterk en gezond te blijven. Dus volgende keer als je boodschappen doet, overweeg dan om wat extra sinaasappels, kiwi's, boerenkool of rode paprika's aan je winkelwagen toe te voegen!