Een lik van je hond: Niet zo onschuldig als het lijkt

Gezondheid
door VDS
dinsdag, 21 mei 2024 om 21:45
hond likken
Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat, wanneer een hond likt aan een wonde, deze sneller geneest. Dus, is dit nu een fabel of een feit?
Dierenlikken, en vooral hondenlikken, lijken een soort magische genezende kracht te hebben volgens volksgeloof. Heeft uw hond ooit aan uw wonden gelikt? Heeft u het gevoel dat uw wond sneller geneest na de "behandeling" van uw hond? Voordat we deze oude wijsheid als fabel of feit bestempelen, nemen we het onder de loep.
Honden zijn van nature geneigd om hun eigen wonden of die van anderen te likken. Het kan gewoon een instinctieve reactie zijn, ingegeven door het verlangen om pijn of ongemak te verminderen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft echter getoond dat het speeksel van honden bepaalde enzymen bevat die de groei van bacteriën kunnen voorkomen. Sommige van deze enzymen, zoals lysozym, spelen bij mensen een belangrijke rol in de afweer tegen bacteriën.

Hondenspeeksel heeft goede en slechte bacteriën en is dus niet zo onschuldig

Daarentegen is het ook waar dat het speeksel van honden bacteriën bevat die voor mensen schadelijk kunnen zijn. Deze bacteriën kunnen infecties veroorzaken, vooral als ze in contact komen met een open wond. Het is niet alleen onverstandig, maar kan ook gevaarlijk zijn om uw hond uw wonden te laten likken. Bovendien zijn er veel andere veilige en effectieve methoden om wonden te reinigen en te behandelen.
Dus, is de gedachte dat een hond die aan een wond likt, qenezing versnelt een fabel of een feit? De waarheid ligt ergens in het midden. Ongetwijfeld zal de natuurlijke impuls van een hond om een wond te likken een zekere mate van schoonmaak effect hebben, maar dit moet niet worden aangezien voor echt genezend gedrag.
Het is heel belangrijk om te onthouden dat het speeksel van een hond bacteriën bevat die zowel nuttig als schadelijk kunnen zijn, maar de potentiële gevaren van bacteriën in een open wond wegen zwaarder dan de mogelijke voordelen.
Kortom, terwijl er enig waarachtig element is in deze vele malen vertelde overtuiging, kan het eerder worden geclassificeerd als een fabel dan een feit. Het is het beste om medische zorg en professioneel advies in te roepen als het gaat om de genezing van wonden, in plaats van te vertrouwen op de lik van onze harige vrienden.