Experten leggen uit, honden ruiken dat je bang bent: Feit of fabel?

Vrije tijd
door VDS
woensdag, 08 mei 2024 om 16:45
hond mens snuffelen huisdieren
Hebben dieren, en met name honden, het vermogen om onze angst te 'ruiken'? Het antwoord is vrij verbazingwekkend.
Veel wetenschappelijk onderzoek suggereert dat honden daadwerkelijk in staat zijn om menselijke emoties op te snuiven, waaronder angst.
Het feit is dat honden en andere dieren zeer gevoelig zijn voor de chemische veranderingen die in ons lichaam optreden als we emoties ervaren. Als mensen bang of angstig zijn, produceert hun lichaam stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen worden door onze zweetklieren op onze huid afgegeven, waar ze vervolgens verdampen en in de lucht terechtkomen.

Honden hebben een verbazingwekkend reukvermogen

Honden hebben een verbazingwekkend reukvermogen. Hun neus is ontworpen om geuren te detecteren in een concentratie die tot 100.000 keer lager is dan wat de menselijke neus kan detecteren. Dit uitstekende reukvermogen stelt honden in staat om de subtiele veranderingen in geur die met angst gepaard gaan nauwkeurig op te snuiven.
Daarnaast tonen verschillende studies aan dat honden hun gedrag aanpassen in reactie op de angstgeur van mensen. Een studie met 40 honden en hun baasjes, gepubliceerd in Animal Cognition, liet zien dat honden meer stress vertoonden en meer toenadering zochten tot hun baasjes wanneer deze bang waren.
Echter, het is belangrijk te vermelden dat hoewel honden de angstgeur van mensen kunnen opvangen, dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze deze geuren 'interpreteren' of begrijpen als menselijke emoties. De precieze manier waarop honden deze informatie verwerken blijft een onderwerp van actief onderzoek.
Kortom, het is geen fabel dat honden in staat zijn om te ruiken als je bang bent. Ze kunnen de veranderingen in onze lichaamsgeur die optreden als we angstig zijn, gedetailleerd waarnemen. Maar of ze deze geursignalen herkennen als een teken dat we angstig zijn, is nog steeds een kwestie van debat.
In de toekomst zou een beter begrip van de manier waarop honden de menselijke emoties 'ruiken' en erop reageren, ons kunnen helpen om hun gedrag en onze interactie met hen beter te begrijpen, zowel in huiselijke omgevingen als in professionele settings zoals honden training, hulptechnieken voor angststoornissen, en meer.
Het blijft fascinerend hoe nauw onze levens zijn verweven met die van onze viervoetige vrienden, en hoeveel we nog te leren hebben over hun buitengewone vaardigheden.