Upgrade je boterham: kies voor de gezondste confituursmaken

Eten en drinken
door RMO
maandag, 06 mei 2024 om 7:45
ontbijt melk brood confituur
Wanneer het aankomt op het bereiden van onze dagelijkse boterham, heeft iedereen zijn voorkeuren. Voor sommigen hoort daar zeker een laagje heerlijke confituur bij.

Welke confituur eigenlijk het gezondst om op je boterham te smeren? 

Confituur biedt een zoete, fruitige toets aan je ontbijt, maar er kan een aanzienlijk verschil zijn in de voedingswaarde, afhankelijk van de verschillende soorten en merken. Dus, welke confituur zou de gezondste keuze zijn?
Confituur kan in twee basisgroepen worden verdeeld: confituur gemaakt met toegevoegde suiker en confituur gemaakt zonder toegevoegde suiker. In de algemene regel is confituur zonder toegevoegde suikers gezonder omdat het minder calorieën en minder geraffineerde suikers bevat. Toch bevatten beide varianten nog steeds fruit en dragen bij aan je dagelijkse fruitinname.
Een van de gezondste soorten confituur om op je boterham te smeren is zelfgemaakte confituur. Wanneer je je eigen confituur maakt, heb je volledige controle over de ingrediënten en kan je beslissen hoeveel suiker je wilt toevoegen.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing of esdoornsiroop in plaats van geraffineerde suikers. Bovendien kan je grotendeels rekening houden met de versheid en kwaliteit van het fruit.
Als zelfgemaakte confituur geen optie is, dan zou je moeten zoeken naar confituren op de markt die gemaakt zijn met 100% fruit en geen toegevoegde suikers bevatten. Deze soorten confituren worden meestal gezoet met concentraat van vruchtensap in plaats van geraffineerde suikers.
Verder kan je overwegen confituren te kiezen die gemaakt zijn van bessen. Bessen bevatten veel antioxidanten, die goed zijn voor je gezondheid. Bessenconfituur kan ook een goede bron van vezels zijn die je helpt met je spijsvertering.