Mysterie opgehelderd: Een gekookt ei heeft een stukje waar geen ei zit maar lucht, dit is er aan de hand

Eten en drinken
door VDS
zaterdag, 09 maart 2024 om 7:45
gekookte eieren eieren eten
Heb je ooit de schil van een gekookt ei gehaald en een soort luchtbel in je ei gevonden? Het is een veel voorkomende waarneming bij het koken en pellen van eieren, die enige nieuwsgierigheid kan wekken.

Een gekookt ei heeft plots een stukje waar geen ei zit maar lucht, dit is er aan de hand

De lege plaats die je ziet als je een gekookt eitje pelt, is eigenlijk lucht. Deze luchtzak wordt officieel aangeduid als de luchtkamer en is te vinden aan het brede uiteinde van het ei.
Dit is een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van het ei en wordt zelfs door de kip voorzien op het moment dat het ei wordt gelegd.
Wanneer een ei wordt gelegd, komt het op een temperatuur van ongeveer 41 graden Celsius vanuit de kip. Maar zodra het ei het lichaam van de kip verlaat, begint het af te koelen.
De inhoud van het ei krimpt als gevolg van dit koelproces. Echter, de eierschaal krimpt niet, wat ervoor zorgt dat er een lege ruimte ontstaat tussen de inhoud van het ei en de schaal. Dit is de luchtkamer.
Nu vraag je je misschien af, hebben alle eieren dit? Het antwoord is ja. Alle eieren hebben een luchtkamer wanneer ze worden gelegd. De grootte van de luchtkamer kan echter variëren.
De grootte van de luchtkamer heeft ook nog een betekenis
Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het ei. Verse eieren hebben meestal een kleinere luchtkamer, terwijl oudere eieren een grotere luchtkamer hebben. Dit komt doordat water uit het ei verdampt naarmate het ouder wordt, waardoor de luchtkamer groter wordt.
Kort samengevat, het mysterie van de luchtbel in het gekookte ei is niet zo mysterieus. Het is gewoon een normaal proces dat optreedt bij het afkoelen van het ei. Dus maak je geen zorgen, je kunt nog steeds genieten van je gekookte eitje, wetende dat het volkomen normaal en veilig is.