Koffie houdt vocht vast: Wetenschappelijk onderzoek belicht de waarheid

Eten en drinken
door RMO
zondag, 10 maart 2024 om 7:45
staren koffie slechtgezind
Wanneer je 's ochtends geniet van je eerste kop koffie van de dag, denk je waarschijnlijk niet na over hoe het je lichaam beïnvloedt buiten het leveren van die essentiële cafeïnepiek.
Maar er is een veel voorkomende mythe die beweert dat koffie vocht in je lichaam kan vasthouden. Is dit een feit of gewoon een fabel?

De claim: koffie houdt vocht vast

Het argument achter deze claim is als volgt: wanneer je cafeïne consumeert, stimuleert dit de nieren om meer urine aan te maken. Dit proces wordt diurese genoemd en een stof die dit veroorzaakt wordt een diureticum genoemd.
Omdat koffie cafeïne bevat, maakt dit het in theorie een diureticum. Dus, als koffie het lichaam aanspoort om meer urine te produceren, zou je kunnen denken dat het het vermogen van het lichaam om gehydrateerd te blijven beïnvloedt.
De wetenschap: Koffie als diureticum
Als we echter naar de wetenschap kijken, vinden we een ander verhaal. Hoewel het waar is dat cafeïne een diuretisch effect kan hebben, is dit over het algemeen niet krachtig genoeg om de hydratatieniveaus in ons lichaam significant te beïnvloeden.
Volgens een onderzoek dat in 2014 is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "PLOS ONE", vergeleken onderzoekers de hydratatie-effecten van koffie met die van water.
Ze ontdekten dat, hoewel deelnemers die koffie dronken inderdaad vaker naar de badkamer gingen, hun totale vochtbalans niet significant verschilde van diegenen die alleen water dronken.
Bovendien hebben andere onderzoeken aangetoond dat mensen die regelmatig cafeïne consumeren waarschijnlijk een tolerantie opbouwen voor zijn diuretische effecten.
Dit betekent dat de verhoogde urineproductie hoogstwaarschijnlijk alleen wordt ervaren door mensen die niet gewend zijn aan cafeïne.
Conclusie: Feit of fabel?
Dus, een feit of fabel? Het lijkt erop dat de bewering dat koffie vocht vasthoudt een fabel is. Hoewel koffie zeker kan leiden tot een lichte verhoging van onze urineproductie, is dit effect niet sterk genoeg om onze hydratatieniveaus te beïnvloeden.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoewel koffie een bijdrage kan leveren aan onze dagelijkse vochtinname, het geen vervanging is voor water. Het is nog steeds essentieel dat we genoeg water drinken voor een optimale gezondheid.
Geniet dus gerust van die ochtendkop koffie, maar zorg ervoor dat je ook genoeg water drinkt. Je lichaam zal je dankbaar zijn!