Helpt water drinken echt bij gewichtsverlies? Dit zeggen experten

Eten en drinken
door RMO
maandag, 25 maart 2024 om 7:45
water eten en drinken citroen maaltijd gerecht
Er bestaan talrijke dieet- en gezondheidsadviezen waarop mensen beroep doen wanneer ze enkele kilo's willen verliezen. Eén zo'n advies dat vaak wordt gegeven, is dat je gewicht kunt verliezen door veel water te drinken. Maar is dit nu een feit of een fabel? Laten we dit nader onderzoeken.

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je veel water drinkt

Water is een fundamenteel onderdeel van ons lichaam en vervult vele belangrijke functies. Het hydrateert ons, helpt bij de spijsvertering, transporteert voedingsstoffen en houdt ons lichaamstemperatuur stabiel.
Water is ook calorievrij, wat een pluspunt is voor wie gewicht wil verliezen. Maar betekent dit dat het drinken van veel water op zichzelf voldoende is om gewicht te verliezen?
Eén studie toonde aan dat het drinken van 500 ml water het metabolische van de deelnemers met 30% verhoogt bij gezonde mannen en vrouwen.
De piek van het metabolisme deed zich voor ongeveer 30-40 minuten na het drinken. Deze studie betoogt dus dat water drinken de stofwisseling kan verhogen en daardoor meer calorieën kan verbranden.
Een andere studie vond dat het drinken van water voor een maaltijd leidt tot een groter verzadigingsgevoel en de voedselinname vermindert. Deelnemers van deze studie die 500 ml water dronken voor hun maaltijd aten gemiddeld 13% minder dan degenen die dat niet deden. Dit suggereert dat water kan helpen om je voller te voelen en daardoor minder te eten.
Op basis van deze studies, lijkt het argument dat water drinken kan bijdragen aan gewichtsverlies enigszins gefundeerd. Echter, het is belangrijk op te merken dat een gezond en gebalanceerd dieet gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging de meest effectieve manier blijft om gewicht te beheersen.
Dus, is de bewering dat door veel water te drinken, je afvalt een feit of een fabel? Terwijl water drinken ongetwijfeld gezond is en het metabolisme kan stimuleren, is water alleen niet genoeg om significant gewicht te verliezen.