Begrijpelijk dat je ongerust bent wanneer je gewricht kraakt: Als je lichaam dit signaal geeft, is het zorgwekkend

Gezondheid
door VDS
zondag, 24 maart 2024 om 7:45
sporten gym pilates yoga sport op een mat fysieke inspanning groepssport in groep sporten
Kraken je botten soms als je beweegt? Hoor je wel eens een knakkend geluid als je je vingers strekt, je enkels draait, of je nek draait?
Misschien heb je je wel eens afgevraagd of dit iets is om je zorgen over te maken. Deze zorgen zijn begrijpelijk, vooral als je niet helemaal zeker bent van de oorzaak van het knakkende geluid. Het goede nieuws? In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken als je botten kraken.

Het krakende geluid van je botten uitgelegd

Het knakkende of krakende geluid dat je hoort, wordt medisch gesproken, crepitus genoemd. Het kan het gevolg zijn van gasbellen die barsten in de synoviale vloeistof, de gladde substantie die wrijving vermindert tussen botten en gewrichten.
In het algemeen zijn krakende of knakkende geluiden uit gewrichten zoals je enkels, vingers, of nek niet verontrustend, tenzij ze vergezeld gaan van pijn, zwelling of andere symptomen.
Dit type crepitus wordt beschouwd als normaal en onschadelijk. Oefeningen zoals yoga en stretching bevorderen vaak het kraken van gewrichten, zonder dat er een gezondheidsprobleem aan ten grondslag ligt.
Echter, als het kraken van de gewrichten gepaard gaat met pijn of zwelling, kan het een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.
Voorbeelden hiervan zijn artritis, peesontsteking en meniscusscheuren. In deze gevallen is het raadzaam om medische hulp in te roepen.
Het is ook belangrijk om op te merken dat overmatig en dwangmatig kraken van gewrichten, zoals het constant kraken van je knokkels, kan leiden tot verzwakking van de greep en zwelling van de handen.
Luister dus goed naar je lichaam. Als het kraken van je botten gepaard gaat met andere symptomen zoals pijn of zwelling, of als je een toename merkt in de frequentie of intensiteit van het kraken, raadpleeg dan je arts. Die kan je geruststellen over de oorzaak, of indien nodig, een behandelplan voorstellen.