Dit wil je weten: Breekt een metalen lepel de gezonde eigenschap van honing af?

Eten en drinken
door RMO
maandag, 13 mei 2024 om 16:45
honing brood eten ontbijt gezondheid
Het is een algemeen bekende mythe dat het slecht is om honing te eten of uit de pot te halen met een metalen lepel. Deze overtuiging komt voort uit eeuwenoude overleveringen en folklore, maar wat is nu echt de wetenschap erachter?

Is het schadelijk om honing te nemen met een metalen lepel?

Het idee dat het gebruik van metalen keukengerei, zoals lepels, een negatief effect zou hebben op honing is grotendeels gebaseerd op de theorie dat het metaal op de een of andere manier de chemische samenstelling van honing zou kunnen veranderen.
Of ervoor zou zorgen dat de gezonde enzymen en eigenschappen in de honing afbreken. Er wordt ook vaak beweerd dat honing zou reageren met het metaal en schadelijke stoffen zou produceren.
Ongegronde beweringen
Hoewel de theorie op het eerste gezicht enigszins geloofwaardig lijkt, toont de wetenschap aan dat de beweringen ongegrond zijn. Honing is een zeer stabiel product dat niet gemakkelijk reageert op metalen. Het is zuur van aard met een gemiddelde pH tussen 3,2 en 4,5. Dit maakt dat het onmogelijk kan reageren met metaal op een manier die schadelijk zou zijn voor de consument.
Wat betreft de enzymen in honing, deze kunnen alleen worden beschadigd of vernietigd door blootstelling aan hoge temperaturen en niet door contact met metalen. Dus als u zich zorgen maakt over het behoud van de voedingswaarde van uw honing, zorg er dan voor dat u deze niet verwarmt boven 40 graden Celsius.
Er is wel een klein punt van zorg dat verband houdt met het gebruik van bepaalde soorten metalen keukengerei. Ijzer, koper en andere metalen kunnen oxideren en roesten als ze worden blootgesteld aan zure voedingsmiddelen zoals honing. De hoeveelheid van deze oxiden die potentieel in uw voedsel terecht kunnen komen is echter veel te klein om schadelijk te zijn.
Samengevat, de mythe dat het eten van honing met een metalen lepel slecht is, is slechts, een mythe. Het is geen probleem om honing met een metalen lepel te eten.
Met deze informatie in gedachten, geniet van je honing zonder zorgen! Het is een natuurlijke, gezonde zoetstof met vele gunstige eigenschappen en het gebruik van een metalen lepel zal deze waardevolle eigenschappen op geen enkele manier aantasten.