Bakkersgeheimen onthuld: Op deze manier houd je brood langer vers

Eten en drinken
door RMO
woensdag, 03 april 2024 om 7:45
brood boter margarine eten
Het vers houden van brood van de bakker kan soms een uitdaging zijn. Vanwege de afwezigheid van conserveermiddelen in ambachtelijk brood, heeft het de neiging sneller te bederven dan zijn voorgebakken tegenhanger uit de supermarkt.

Enkele tips om je bakkerijproducten langer  vers te houden

Eerste tip: Bewaar het brood op de juiste manier
De manier waarop je je brood bewaart kan een groot verschil maken in hoe lang het vers blijft. Een broodtrommel of een broodzak van stof of papier is ideaal, omdat deze het brood op een smaakvolle manier laten 'ademen'.
Plastic zakken of folie kunnen brood snel zacht en klef maken. Zorg er wel voor dat de trommel of zak op een koele, droge plek staat, buiten direct zonlicht.
Tweede tip: In plakjes snijden
Als je je brood snijdt voordat je het gaat opeten, drogen de plakjes sneller uit dan een heel brood. Daarom is het beter om het brood heel te houden totdat je klaar bent om te eten. Om brood langer te bewaren, kun je het in plakjes snijden en vervolgens invriezen.
Derde tip: Invriezen
Invriezen is misschien wel de beste manier om brood langer vers te houden. Doe je plakjes brood in een diepvrieszakje, haal zoveel mogelijk lucht eruit en sluit het goed af.
Je kunt de plakjes dan direct uit de vriezer roosteren of ontdooien in de oven als je klaar bent om te eten. Het brood kan tot drie maanden in de vriezer blijven zonder dat de kwaliteit verslechtert.
Vierde tip: Correct ontdooien
Wanneer je klaar bent om je bevroren brood te eten, ontdooi het dan correct om de versheid en smaak te behouden. De beste manier om bevroren brood te ontdooien is door het te laten ontdooien bij kamertemperatuur. Het sneller ontdooien in de magnetron kan het brood klef en hard maken.
Tot slot, wees bewust van de houdbaarheid van het brood. Wees realistisch over hoeveel brood je daadwerkelijk consumeert en zorg ervoor dat je niet meer koopt dan je nodig hebt. Deze tips zouden je moeten helpen om van je versgebakken lekkernijen te genieten, terwijl je voedselverspilling minimaliseert.