Houdt je tanden gezond: kan poetsen met een elektrische tandenborstel schade toebrengen aan je tanden?

Vrije tijd
door VDS
donderdag, 13 juni 2024 om 7:45
flossen tanden lichaamsverzorging
Als we het hebben over mondhygiëne, wordt er vaak een vraag gesteld: "Is het poetsen van je tanden met een elektrische tandenborstel slecht voor je glazuur?"

De impact van elektrische tandenborstels op het glazuur van je tanden

Glazuur is de harde, beschermende buitenste laag van je tanden. Deze laag speelt een essentiële rol in het beschermen van je tanden tegen verval - maar kan beschadigd raken door slechte mondhygiëne en zelfs overijverig poetsen.
De angst die bij sommige mensen leeft, is dat het gebruik van een elektrische tandenborstel mogelijk meer schade aan het glazuur kan toebrengen dan een handtandenborstel. Laten we dit eens nader bekijken.
Onderzoek wijst uit dat het poetsen met een elektrische tandenborstel inderdaad veilig is voor je tandglazuur. Ze zijn ontworpen om zo effectief mogelijk te reinigen, zonder schade aan te richten.
Verschillende studies hebben ook aangetoond dat elektrische tandenborstels beter zijn in het verwijderen van tandplak en het verminderen van tandvleesontstekingen dan handtandenborstels.
Maar zoals bij elke tool, hangt het effect op je glazuur af van hoe je het gebruikt. Als je te hard poetst, of de borstel te lang op één plek houdt, kan dat inderdaad schade veroorzaken. De meeste moderne elektrische tandenborstels hebben echter ingebouwde functies om te helpen voorkomen dat je te hard poetst, zoals druksensoren en timers.

Tips voor veilig tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel:

1. Kies voor een borstel met zachte borstelharen: Harde borstelharen kunnen je tandvlees beschadigen en je glazuur slijten. Zowel elektrische als handtandenborstels moeten zachte borstelharen hebben.
2. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt: Je hoeft geen druk uit te oefenen bij het gebruik van een elektrische tandenborstel. Laat de borstel het werk doen.
3. Verander regelmatig je borstelkop: Net als bij handtandenborstels, moet de kop van een elektrische tandenborstel elke drie tot vier maanden worden vervangen.
Het poetsen van je tanden met een elektrische tandenborstel is dus niet slecht voor je glazuur. Zolang je de juiste technieken volgt, kan een elektrische tandenborstel zorgen voor een grondige reiniging en je mondgezondheid op peil houden.