Hoe een onderhoudsvrije tuin creëren? Met deze tip lukt het je zeker!

Vrije tijd
door VDS
zondag, 05 mei 2024 om 16:45
tuin terras huis reinigen
Als je van het buitenleven houdt maar niet veel tijd hebt voor tuinonderhoud, dan is een onderhoudsarme tuin mogelijk de ideale oplossing voor jou.

Niet veel tijd voor je tuin: Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Of je nu een beginnende tuinier of een ervaren hovenier bent, er zijn talrijke manieren om van je tuin een onderhoudsarm paradijs te maken. In dit artikel vind je enkele nuttige adviezen over hoe je je tuin onderhoudsarm kunt maken.
Beginnen met de planning
De eerste stap in het creëren van een onderhoudsarme tuin is de planning. Identificeer de gebieden in je tuin die het meest onderhoud vergen en bedenk hoe je deze zones onderhoudsarm kunt maken. Kies bijvoorbeeld voor bestrating of grind in plaats van gras op moeilijk te maaien plekken. Het kiezen van de juiste planten, bij voorkeur inheemse soorten die goed gedijen in jouw klimaat, kan ook aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van onderhoud.
Kies voor makkelijke planten
Veel tuiniers besteden veel tijd aan het verzorgen en bemesten van hun planten. Maar er bestaan ook veel planten die weinig onderhoud vereisen, zoals vaste planten en inheemse planten. Deze planten hebben de neiging om goed in hun omgeving te groeien zonder veel hulp, wat betekent dat ze minder water, mest en algemene zorg nodig hebben. Sommige goede keuzes zijn bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn en siergrassen.
Gebruik grind en stenen
Grind en stenen zijn ideaal voor onderhoudsarme tuinen. Ze hoeven niet regelmatig gemaaid of bewaterd te worden zoals een gazon, en ze zorgen ook voor een interessant visueel contrast. Om te voorkomen dat onkruid door het grind heen groeit, kun je een anti-worteldoek onder het grind leggen.
Installatie van een irrigatiesysteem
Hoewel het enige voorbereiding en investering vereist, kan het installeren van een automatisch irrigatiesysteem op de lange termijn veel tijd en moeite besparen. Bovendien zijn deze systemen vaak efficiënter dan handmatig water geven, wat zowel water als geld kan besparen.
Multifunctionele tuinmeubelen
Een laatste handige tip voor het onderhoudsvrij maken van je tuin is het kiezen van multifunctionele tuinmeubelen. Kies bijvoorbeeld voor een bank met ingebouwde opbergruimte, of een bijzettafel die tevens dienst kan doen als plantenbak.
In conclusie, een onderhoudsarme tuin ontwerpen vergt enige planning en investering, maar de besparingen op lange termijn in tijd en moeite maken het meer dan de moeite waard. En vergeet niet, het belangrijkste aspect van tuinieren moet altijd het plezier zijn dat je eruit haalt!