Het geheim van gewichtsverlies onthuld: Kun je afvallen met yoga?

Vrije tijd
door VDS
dinsdag, 02 juli 2024 om 16:45
yoga
De vraag "Kan je afvallen met yoga?" is een vraag die vaak wordt gesteld door diegenen die gewicht willen verliezen maar ook willen genieten van een stressvrije oefening.
Het hangt echter van veel factoren af. Yoga alleen kan niet op magische wijze kilo's doen smelten, maar het kan een belangrijk onderdeel van een evenwichtig dieet en fitnessroutine zijn.

Studies tonen gewichtsverlies aan door yoga

Hoeveel calorieën je verbrandt hangt af van de intensiteit van je yogasessies, je gewicht, geslacht, en leeftijd. Sommige vormen van yoga, zoals Power Yoga of Ashtanga Yoga, zijn intensiever en zullen dus meer calorieën verbranden dan Mildere vormen zoals Hatha Yoga.
Een studie gepubliceerd in het 'Journal of Strength and Conditioning Research' meldde dat vrouwen die Bikram yoga beoefenden - een hete, intensieve stijl van yoga – een sneller verhoogde flexibiliteit in hun hamstrings, rug en schouders hadden evenals verlies van lichaamsvet in vergelijking met een groep die geen yoga deed.
Yoga kan ook helpen om je eetlust en eetgewoonten te reguleren, wat natuurlijk een grote rol speelt bij gewichtsverlies. Het doet dit door het bevorderen van een betere geest-lichaamsconnectie.
Je wordt je bewuster van je lichaam en hoe het voelt, waardoor het makkelijker wordt om te voelen wanneer je vol bent en dus te stoppen met eten.
Een ander aspect dat yoga zo nuttig maakt voor gewichtsverlies, is het vermogen om stress te verminderen. Stress kan leiden tot gewichtstoename door het stimuleren van overeten of 'emotioneel eten'.
Yoga helpt bij stressmanagement, wat op zijn beurt kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Naast lichaamsbeweging, is het ook belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen. Yoga kan je ook helpen om aandachtiger te zijn over wat je eet en meer afgestemd te zijn op hongersignalen van je lichaam.