Word je buxus geteisterd door de verwoestende buxusmot? Met dit actieplan kan je je buxus nog redden

Huis en tuin
door VDS
vrijdag, 10 mei 2024 om 16:45
buxusmot
De laatste jaren worden onze buxussen helaas steeds vaker aangetast door de gevreesde buxusmot, ook bekend als Cydalima perspectalis. Deze ongenode gast kan de buxus binnen korte tijd volledig kaal vreten en zelfs tot de dood van je buxus leiden.
Voel je je hulpeloos en vraag je je af: "Wat kan ik doen wanneer mijn buxus getroffen is door een buxusmot?" Lees dan verder. In dit artikel leggen we uit hoe je dit probleem oplost, of de planten nog goed zijn of niet en hoe lang het duurt voordat ze zich herstellen.
Het is belangrijk te herkennen wanneer een buxus getroffen is door de buxusmot. Je herkent dit als je ziet dat de blaadjes worden kaalgevreten, er uitwerpselen op het blad liggen of je rupsen en motten ziet rond de buxusplant.

Actieplan om vernietigende buxusmot te bestrijden en je planten te redden

Wanneer je buxus eenmaal is aangetast door de buxusmot, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de situatie te redden. De volgende stappen zijn een bruikbaar actieplan.
Stap 1: Verwijder de rupsen en motten
De eerste stap in het redden van je buxus is het handmatig verwijderen van de rupsen en motten. Dit kan natuurlijk een arbeidsintensieve klus zijn, maar het is een noodzakelijke eerste stap.
Stap 2: Snoeien en opruimen
Na het verwijderen van de rupsen en motten moet de buxus worden gesnoeid om de gezonde delen van de plant te laten herstellen. Het is ook belangrijk om al het snoeiafval op te ruimen, aangezien dit nog eitjes of rupsen kan bevatten.
Stap 3: Behandelen van de buxus
Er zijn verschillende biologische bestrijdingsmiddelen op de markt die specifiek zijn ontworpen om de buxusmot te bestrijden. Het is belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen.
Stap 4: Herstel en opvolging
Na de eerste behandeling moet de buxus worden opgevolgd om te zien of er opnieuw tekenen van aantasting zijn. Het kan nodig zijn om de behandeling meerdere keren te herhalen. Het herstel van de buxusplant kan een paar maanden duren, afhankelijk van de ernst van de aantasting.
Hoewel het soms kan lijken alsof een door buxusmot aangetaste plant niet meer te redden is, is dat zeker niet altijd waar. Het vergt geduld, consequent onderhoud en goede verzorging om een buxus te redden van de buxusmot, maar het is zeker mogelijk.