Veel mensen zweren bij deze truc: lokt licht aandoen in een andere ruimte muggen weg uit je kamer?

Huis en tuin
door RMO
zaterdag, 01 juni 2024 om 21:45
mug
Muggen kunnen een grote ergernis zijn, vooral tijdens de warme zomermaanden. Ze kunnen onze nachtrust verstoren, en niet te vergeten de jeukende beten die ze achterlaten.
Hoewel er tal van commerciële producten beschikbaar zijn om muggen te bestrijden, blijven veel mensen op zoek naar natuurlijke en praktische oplossingen om deze kleine plagen te weren.
Een van deze methoden die vaak wordt beschreven als effectief, is het aandoen van een licht in een andere ruimte om muggen uit je kamer te lokken. Maar werkt deze truc werkelijk?

Muggen worden inderdaad aangetrokken tot licht, maar...

Ten eerste is het belangrijk te begrijpen dat muggen inderdaad worden aangetrokken door licht. Studies hebben aangetoond dat muggen en andere vliegende insecten zich vaak verzamelen rond lichtbronnen. Dit heeft geleid tot de overtuiging dat muggen wellicht van je kamer naar een andere ruimte kunnen worden gelokt door simpelweg het licht aan in die andere ruimte.
Toch is het in de praktijk niet zo eenvoudig. Hoewel muggen naar licht worden getrokken, zijn ze nog meer aangetrokken door de aanwezigheid van menselijk lichaamswarmte, kooldioxide, die we uitademen, en andere chemische geuren die mensen en dieren produceren. Deze factoren hebben in feite een veel sterkere aantrekkingskracht op muggen dan licht.
Daarom kan het aandoen van een licht in een andere kamer slechts tot op zekere hoogte effectief zijn. Als je je in je kamer bevindt en er is een andere ruimte met licht aan, kunnen muggen in eerste instantie naar dat lichte gebied gaan. Maar als ze jou in de buurt detecteren, is de kans groot dat ze al snel weer je kamer in komen.
Blijkbaar is het aandoen van een licht in een andere ruimte misschien een handige manier om in eerste instantie wat muggen uit je kamer te krijgen, maar het zal waarschijnlijk niet alle muggen weglokken. Het zou daarom beter zijn om deze methode te combineren met andere methoden van muggenbestrijding voor een effectiever resultaat.