Met amper 3 alledaagse ingrediënten: Glanzende vloeren met natuurlijk schoonmaakmiddel

Huis en tuin
door VDSzaterdag, 10 februari 2024 om 7:45
schoonmaken dweilen huis reinigen
Het reinigen van de vloer is iets wat we allemaal regelmatig doen, maar vaak vertrouwen we bij dit karwei op chemische reinigingsproducten. Dit kan echter schadelijk zijn voor het milieu en, in sommige gevallen, ook voor de vloer zelf.

Huisgemaakt natuurlijk schoonmaakmidel dat glans geeft aan je vloer

Maar wist je dat je je vloer kunt laten stralen met een huisgemaakt, natuurlijk schoonmaakmiddel? In dit artikel leggen we uit hoe je dat kunt doen en geven we een recept om zelf een liter van dit schoonmaakmiddel te maken.
Hieronder vind je een simpel recept voor een effectief, natuurlijk schoonmaakmiddel. Het heeft slechts drie hoofdingrediënten: water, azijn en etherische olie.
Ingrediënten:
- 800 ml gedistilleerd water
- 200 ml witte azijn
- 20 druppels etherische olie naar keuze (citroen, lavendel, pepermunt en theeboom zijn allemaal goede opties vanwege hun antibacteriële eigenschappen)
Methode:
1. Neem een lege fles van een liter en giet hierin de 800 ml gedistilleerd water.
2. Voeg de 200 ml witte azijn toe. Azijn dient hier als een geweldig desinfecterend middel.
3. Voeg ten slotte je gekozen etherische olie toe en schud het mengsel samen om de ingrediënten goed te combineren.
En daar heb je het - een liter zelfgemaakt natuurlijk schoonmaakmiddel is klaar!
Hoewel het lijkt alsof je gewoon water, azijn en olie op je vloer gooit, is de realiteit dat deze combinatie uitstekend werkt tegen vet en vuil. Bovendien laten de etherische oliën je huis heerlijk ruiken!
Let op: dit natuurlijk schoonmaakmiddel is veilig voor de meeste vloermaterialen, maar als je een bijzonder delicaat materiaal hebt, zoals marmer of hardhout, kan het verstandig zijn om het eerst op een onopvallende plek te testen.
Dit huisgemaakt, natuurlijk schoonmaakmiddel is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook zacht voor de vloer. Omdat het geen agressieve chemicaliën bevat, is het ook een veilige optie als je huisdieren of kinderen hebt die graag op de vloer spelen.
Gebruik een zachte mop om de vloer te reinigen. Zorg ervoor dat je de vloer daarna goed droogt om te voorkomen dat er zichtbare reinigingsresten achterblijven. Dit recept is geschikt voor de meeste soorten vloeren, waaronder hout, tegels en linoleum. Het resultaat: een stralende, frisse vloer.
Houd er rekening mee dat je dit schoonmaakmiddel het beste op de dag zelf kunt gebruiken, omdat de natuurlijke ingrediënten hun effectiviteit kunnen verliezen als het lang wordt bewaard. Met dit huisgemaakt, natuurlijk schoonmaakmiddel wordt schoonmaken een stuk gezonder voor zowel jou als de planeet.