Houd je vriezer in topconditie: De boosdoener waardoor je vriezer veel energie verspild

Huis en tuin
door RMO
woensdag, 12 juni 2024 om 16:45
koelkast vriezer
Het feit dat je vriezer veel energie verbruikt kan verschillende oorzaken hebben. De grootste boosdoener hiervan is echter meestal een gebrek aan onderhoud en niet goed afsluiten van de deuren, iets wat veel mensen over het hoofd zien.
Deze twee factoren kunnen namelijk een behoorlijke stijging van het energieverbruik van je vriezer en dus hogere kosten voor jou veroorzaken.

Waarop moet je letten zodat je vriezer niet te veel verbruikt?

Onvoldoende onderhoud van de vriezer is dé grote boosdoener voor overmatig energieverbruik. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Een van de meest voorkomende problemen is het opbouwen van ijs op de binnenwanden van de vriezer.
Hoewel dit onschuldig lijkt, zorgt het ervoor dat het apparaat harder moet werken om de binnentemperatuur laag te houden. Dit resulteert in extra energieverbruik. Het regelmatig ontdooien en schoonmaken van de vriezer kan dit probleem verminderen en de efficientie van het apparaat verbeteren.
Een andere veelvoorkomende oorzaak is de deur van de vriezer die niet goed afsluit. Als de deursluiting niet goed functioneert, kan koude lucht ontsnappen, waardoor de vriezer harder moet werken voor het handhaven van de temperatuur. Controleer regelmatig of de deur goed sluit en vervang indien nodig de deursluiting.
Ten slotte, een oude vriezer kan ook een flinke boosdoener zijn in termen van hoge energiekosten. Oudere modellen zijn vaak minder energie-efficiënt dan de moderne versies. Het kan dus op de lange termijn meer kosten om een verouderde vriezer te behouden dan om te investeren in een nieuw, energiezuiniger model.
Door regelmatig onderhoud uit te voeren, te controleren of de deur goed sluit en indien mogelijk te investeren in een energiezuinig model, kan je de energiekosten van, en de impact op het milieu door jouw vriezer drastisch verminderen.