Grote misvatting bij het verwijderen van groene aanslag op blauwsteen vensterbanken en borduren: Doe dit nooit!

Huis en tuin
door VDS
dinsdag, 30 april 2024 om 21:45
poetsen reinigen schoonmaken spraybus latex handschoenen
Blauwsteen, ook bekend als blauwe hardsteen, wordt vaak gebruikt voor de bouw van vensterbanken en borduren vanwege zijn duurzaamheid en visuele aantrekkingskracht.
Echter, van tijd tot tijd kunnen deze oppervlakten bedekt worden met groenaanslag door factoren als vocht en slechte beluchting. Het is essentieel om de juiste methoden te gebruiken om deze groenaanslag te verwijderen om de kwaliteit en het uiterlijk van de blauwsteen te behouden.

Gebruik deze producten niet bij groenaanslag op blauwe hardsteen

1. Vermijd het gebruik van sterke chemicaliën: Het is een algemene misvatting dat intense chemische reinigingsmiddelen de beste resultaten opleveren bij het schoonmaken van blauwsteen.
Echter, sterk-azijnzuur, en andere agressieve chemische producten kunnen de blauwsteen beschadigen en de natuurlijke kleur doen vervagen. Zij kunnen ook leiden tot een ruw oppervlak, waardoor de steen moeilijker schoon te maken is in de toekomst.
2. Geen hogedrukreiniger gebruiken: Aangezien blauwsteen een relatief zachte steensoort is, kan het gebruik van een hogedrukreiniger leiden tot schade. De krachtige waterstraal kan de structuur van de steen beschadigen, leidend tot onherstelbare deukjes en putjes.
3. Vermijd schurende reinigingsmiddelen: Schurende reinigingsmiddelen zoals staalwol of harde borstels kunnen krassen en schaafplekken veroorzaken op de oppervlakte van de blauwsteen.
4. Laat de groenaanslag niet te lang zitten: Een snelle actie zorgt ervoor dat de groenaanslag niet volledig hecht aan de blauwsteen en maakt de reiniging een stuk eenvoudiger.
5. Niet te veel water gebruiken: Te veel water kan leiden tot waterinsijpeling in de blauwsteen, wat kan leiden tot vlekken en zelfs structurele schade.
In plaats daarvan moet het reinigen van blauwsteen borduur of vensterbank met groenaanslag worden uitgevoerd met behulp van speciaal ontworpen producten die zacht zijn voor de steen, maar effectief tegen de groenaanslag. Een mild detergent met een neutrale pH-waarde is meestal een goede keuze.
Onthoud dat regulier onderhoud het sleutelwoord is om de kwaliteit en schoonheid van uw blauwsteen borduur en vensterbank te behouden.