Gooi ze niet meer weg: Banenschillen zijn je nieuwe poetshulp, je zal versteld staan!

Huis en tuin
door RMO
vrijdag, 03 mei 2024 om 7:45
bananen fruit gezondheid eten
Het is waarschijnlijk geen geheim dat bananen een bron van essentiële voedingsstoffen zijn, maar wist je dat de schil van deze geweldige vrucht ook tal van praktische toepassingen heeft?
Een daarvan is poetsen. Ja, je leest het goed, een bananenschil kan daadwerkelijk als een effectief schoonmaakmiddel gebruikt worden. Maar waarvoor kan je een bananenschil precies gebruiken om te poetsen en hoe moet je dan te werk gaan?

Bananenschillen inzetten om allerlei zaken op te blinken en te poetsen

1. Schoenen oppoetsen: Dankzij het hoge kaliumgehalte kan een bananenschil worden gebruikt om leren schoenen prachtig op te poetsen. Het enige wat je hoeft te doen is de binnenkant van de schil (witte gedeelte) over het leer te wrijven. Veeg daarna de schoen schoon met een zachte doek. De schil zorgt ervoor dat er een glanzende laag op de schoen achterblijft.
2. Zilver opblinken: Een bananenschil is ook effectief om zilveren sieraden en bestek dat wat dof is geworden weer glanzend te krijgen. Pureer simpelweg de schil in een blender, voeg een beetje water toe om er een pasta van te maken en breng dit aan op het zilver. Laat het 10 minuten inwerken en veeg daarna schoon met een vochtige doek. De antioxidanten in de bananenschil zullen het zilver prachtig laten blinken.
3. Huishoudelijke voorwerpen poetsen: Denk hierbij aan keukenapparaten, bladoppervlakken en zelfs de bladeren van de kamerplanten. Het vocht uit de schil werkt als een natuurlijk schoonmaakmiddel dat stof en vuil verwijdert zonder krassen te maken of een plakkerig residu achter te laten. Gebruik gewoon de binnenkant van de schil en veeg het oppervlak grondig af. Zorg ervoor dat je het naderhand schoonveegt met een droge doek.
4. Tanden bleken: Hoewel meer onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan te bevestigen, beweren sommige mensen dat het wrijven van de binnenkant van een bananenschil tegen je tanden helpt bij het witter maken ervan. Doe dit dagelijks voor enkele minuten en spoel daarna je mond uit.
5. Insectenbeten: Hoewel niet echt een poetswerk, helpt de binnenkant van de bananenschil wel om de jeuk en zwelling van insectenbeten te verlichten.
Moet je een banaan dus maar weggooien na het eten? Absoluut niet! Je kan de schil gebruiken om van alles te poetsen, van je schoenen tot je zilverwerk. Naast de economische voordelen, is het ook ecologisch verantwoord en natuurlijk vergeleken met synthetische schoonmaakmiddelen. Dus de volgende keer dat je een banaan eet, denk dan twee keer na voordat je de schil weggooit.