Een onaangename geur in je wasmachine? Ontdek nu waar die nare geur vandaan komt, en wat je eraan kan doen

Huis en tuin
door VDS
woensdag, 13 maart 2024 om 21:45
wassen wasmachine
Een wasmachine is een essentieel huishoudelijk apparaat waar we op vertrouwen om onze kleding fris en schoon te houden. Maar af en toe kan het gebeuren dat je wasmachine zelf een onaangename geur verspreidt.
In dit artikel gaan we dieper in op het probleem om te begrijpen waar in de wasmachine deze geur zich meestal ophoopt en hoe je dit kunt oplossen en voorkomen.

Op welke plaats in je wasmachine kan een vieze geur ontstaan?

De meest voorkomende plaatsen in de wasmachine waar nare geurtjes kunnen ontstaan zijn de trommel, het zeepbakje, en de rubberen ring om de deur.
Als wasmiddel, vuil, haren of andere resten niet volledig weggespoeld worden tijdens de wascyclus, kunnen ze zich in deze gebieden ophopen en na verloop van tijd een onaangename geur ontwikkelen.
Wat kan je eraan doen?
Als er eenmaal een vieze geur in je wasmachine zit, kun je deze als volgt verwijderen:
1. Schoonmaken: Begin met het schoonmaken van de betreffende onderdelen. Reinig de trommel, het bakje en de rubberen ring grondig met een geschikt schoonmaakmiddel.
Een mengsel van azijn en water kan een natuurlijk alternatief zijn voor chemische schoonmaakmiddelen.
2. Leeg wassen: Doe een wasbeurt op de hoogste temperatuur, zonder kleding erin. Voeg een kopje witte azijn of speciaal wasmachine-reinigingsmiddel toe.
3. Gebruik een geurbestrijdend product: Er zijn speciale producten op de markt die specifiek ontworpen zijn om geuren in wasmachines te elimineren.
Hoe kun je het voorkomen?
Om te voorkomen dat er in de toekomst vieze geuren in je wasmachine ontstaan, zijn hier enkele handige tips:
1. Laat de deur open: Laat de deur van je wasmachine open na elke wasbeurt om de vochtige lucht in de machine te laten circuleren en drogen.
2. Gebruik minder wasmiddel: Te veel wasmiddel kan zich ophopen en daardoor nare geuren veroorzaken. Volg altijd de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.
3. Reinig je machine regelmatig: Maak er een gewoonte van om je wasmachine minstens een keer per maand te reinigen, ook als er nog geen nare geurtjes zijn.
4. Was met heet water: Af en toe een heetwatercyclus draaien kan helpen om opgehoopt wasmiddel en andere resten weg te spoelen.
De vieze geur in je wasmachine kan vervelend zijn, maar met deze stappen kunnen je ervoor zorgen dat je machine fris en schoon blijft. Een goed onderhouden wasmachine zal niet alleen beter ruiken, het zal ook betere resultaten leveren en een langere levensduur hebben.