Een angstaanjagende gedachte, maar op deze manier zie je wanneer je hond pijn heeft

Huis en tuin
door VDSzaterdag, 10 februari 2024 om 16:45
hond ogen
Het is een angstaanjagende gedachte voor elke hondenbezitter: er zou iets medisch verkeerd kunnen zijn met je beste vriend. Honden zijn experts in het verbergen van pijn, waardoor het moeilijk kan zijn om te weten of ze zich niet goed voelen.

Zo kan je merken dat je viervoeter in pijn is

Hoewel het altijd aangeraden is om de dierenarts te raadplegen bij twijfel, zijn er enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat er medisch iets mis is met je hond en dat je hond pijn heeft.
Gedragsveranderingen
Een van de meest voor de hand liggende tekenen van een gezondheidsprobleem bij honden is een verandering in hun gedrag. Dit kan zich uiten in een verhoogde of verminderde eetlust, agressiviteit, overmatig hijgen, overmatig blaffen of janken, of zelfs incontinentie.
Fysieke veranderingen
Veranderingen in hun fysieke uiterlijk of gedrag kunnen ook tekenen zijn van een gezondheidsprobleem. Let op veranderingen in hun gewicht, de conditie van hun vacht, of de kleur en consistentie van hun ontlasting.
Andere fysieke tekenen kunnen omvatten: mank lopen, moeite hebben met opstaan of zitten, overmatig kwijlen of moeite hebben met ademhalen.
Veranderingen in houding of beweging
Als je hond moeite heeft met bewegen, kan dat een teken zijn van pijn. Ze kunnen bijvoorbeeld mank lopen of moeite hebben met traplopen. Ze kunnen ook ongewone houdingen aannemen in een poging de pijn te verlichten, zoals een gebogen rug of het constant likken of kauwen op een bepaald gebied van hun lichaam.
Reageren op aanraking
Als je hond normaal gesproken graag geaaid of geknuffeld wordt, maar plotseling terugdeinst of gromt als je hem aanraakt, kan dit een teken zijn dat hij pijn heeft. Dit kan vooral opvallen als de pijn lokaal is, bijvoorbeeld in een poot of in de buik.
Geluiden maken
Honden die pijn hebben, maken soms geluiden als een manier om hun ongemak te communiceren. Dit kan variëren van janken en piepen tot grommen en zelfs gillen. Elke plotselinge verandering in het geluid dat je hond maakt, moet serieus worden genomen.
Hoewel dit enkele tekenen zijn die erop kunnen wijzen dat er medisch iets mis is met je hond, maar het is altijd belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts als je ook maar een enige twijfel hebt over de gezondheid of het gedrag van je hond.