Dit mag je nooit doen met je fietsbatterij nu het winter wordt

Huis en tuin
door VDS
zaterdag, 02 december 2023 om 16:45
fietsbatterij elektrische fiets huis en tuin
Naarmate de temperaturen dalen en we onze fietsen steeds minder gebruiken, is het belangrijk om na te denken over de batterij van onze E-bikes. Elektrische fietsen hebben een enorme opmars gekend de voorbije jaren.
Eerder welke elektrische fiets blijft nog steeds een serieuze investering. Maar als je er eentje bezit, wil je hem absoluut niet meer missen. Je hoopt dan ook zo lang mogelijk te genieten van je fiets. En dan moet je hem ook goed verzorgen, met de focus op het hart van je fiets: de fietsbatterij.

De vraag is: 'moet je iets doen met je fietsbatterij nu het koud wordt en je niet meer met de fiets rijdt?'

Het antwoord is een duidelijk ja. Het is essentieel om te weten dat lage temperaturen kunnen leiden tot een verminderde batterijprestatie en -levensduur. Daarom is een goede opslag tijdens de herfst en de winter van vitaal belang.
Het belang om de batterij van je e-bike correct te verzorgen
Laten we allereerst het belang hiervan onthullen: Als je de batterij of accu van je fiets niet correct verzorgt, kan dit niet alleen leiden tot een kortere batterijduur, maar ook tot beschadigingen in de structuur van je batterij. Zo kan zelfs het vermogen om op te laden in gevaar komen.
Dit kan weer leiden tot extra uitgaven om de batterij te vervangen. Daarom is de beste manier om dit te voorkomen, door de batterij correct te verzorgen en op te slaan tijdens de koudere maanden.
Zo bewaar je je fietsbatterij in de herfst en winter:
Bewaring bij de juiste temperatuur: Temperaturen rond het vriespunt of lager kunnen de prestaties van de fietsbatterij negatief beïnvloeden. Een ideale storageplek is binnen in huis bij kamertemperatuur. Vermijd vochtige gebieden om corrosie te voorkomen.
Houd de batterij opgeladen: Eén van de meest cruciale factoren is om de batterij nooit volledig te laten ontladen. Het is aanbevolen om de batterij minimaal één keer per maand op te laden, ook al wordt deze niet gebruikt. Het beste is om de batterij te bewaren met een lading tussen 60-80%.
Opbergen in een veilige omgeving: Zorg ervoor dat de batterij vrij is van stoten, vallen en beschadigingen. Dit betekent dat deze zo moet worden opgeborgen dat er niets op kan vallen.
Periodieke inspectie: Controleer de batterij van tijd tot tijd om te zien of er geen verkleuring, lekkage of andere mogelijke tekenen van schade zijn.
Het volgen van deze adviezen zal je niet alleen helpen om je fietsbatterij te beschermen, maar zal ook bijdragen aan haar levensduur. D
enk eraan dat elke fiets uniek is en dat het altijd een goed idee is om de handleiding of de specificaties van de fabrikant te raadplegen voor specifieke instructies over de bewaring en het onderhoud van de batterij.