Wat je absoluut niet mag doen met een ei: 'Kan een gunstige situatie creëren voor bacteriële groei'

Gezondheid
door VDS
woensdag, 29 mei 2024 om 17:45
eieren
Het is een vraag die al voor veel discussies heeft geleid: waar bewaar je het best eieren? Moet je ze in of buiten de koelkast bewaren?
Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat eieren, zoals elk ander voedsel, op een bepaalde temperatuur moeten worden bewaard om bacteriegroei te voorkomen. Dit is de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om hun eieren in de koelkast te bewaren. Maar is het echt nodig?

Wat zegt onderzoek over de plaats waar je eieren moet bewaren?

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) kunnen eieren veilig buiten de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van minder dan 20°C. Echter, bij hogere temperaturen moeten eieren in de koelkast worden bewaard om hun versheid en veiligheid te verzekeren.
Dat gezegd hebbende, het is altijd een veilige gok om je eieren in de koelkast te bewaren, ongeacht waar je woont. De koelkast helpt de bewaartijd van eieren te verlengen en minimaliseert het risico van bacteriële besmetting zoals salmonella.
Nu we de vraag van de koelkast hebben beantwoord, hoe zit het met de verschillen tussen landen? In België, net als in de rest van de Europese Unie, is het verplicht om eieren te koelen na de legdatum. Hierdoor kunnen ze tot een maand worden bewaard.
Het is echter belangrijk op te merken dat eens de eieren de koelkast in gaan, ze daar moeten blijven. Het constant veranderen van temperatuur kan leiden tot condensatie, wat op zijn beurt gunstige omstandigheden kan creëren voor bacteriële groei.
Aan de andere kant worden in veel andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten, eieren vóór de verkoop gewassen. Hierdoor wordt de beschermende 'bloesem' laag verwijderd waardoor de eieren koel moeten worden bewaard.
Dus nu weet je eindelijk waar je je eieren het best kunt bewaren. Zorg er vooral voor dat u op de houdbaarheidsdatum blijft letten om er zeker van te zijn dat uw eieren altijd zo vers en veilig mogelijk zijn.