Verlicht de pijn! Wat helpt echt bij spierpijn: warm of koud houden van je spieren?

Gezondheid
door RMO
vrijdag, 14 juni 2024 om 16:45
spierpijn knie
Als je pijn aan je spieren heeft, dan kun je je afvragen: wat is beter om toe te passen, warmte of koude? Deze vraag is heel gebruikelijk, zeker bij mensen die veel sporten of bij personen die met chronische pijn leven.
Het antwoord is echter niet zo eenvoudig. Beide kunnen helpen bij pijnverlichting, maar het hangt van de situatie en de soort blessure af.

Warmtetherapie ontspant spieren

Warmtetherapie ontspant de spieren en bevordert de bloedcirculatie. Het kan ook de pijn verzachten die veroorzaakt wordt door spierstijfheid of spasmen. Warmtedekens, warme baden, hete douches of warme kompressen kunnen bijdragen aan het verzachten van aanhoudende spierspanningen en -pijn.

Koudetherapie is van toepassing bij een acute blessue

Aan de andere kant fungeert koudetherapie als een lokaal anestheticum, het vertraagt de bloedcirculatie en helpt om zwelling, ontsteking en pijn onmiddellijk na een letsel te verminderen.
Koude therapie kan je ook helpen als je last hebt van een acute sportblessure of spierpijn kort na een inspannende activiteit. Je kunt hierbij gebruik maken van ijszakken, gekoelde kompressen, koude sprays of zelfs een zak doperwten uit de vriezer.
Het is belangrijk om te bedenken dat zowel warmte- als koudetherapie hun beperkingen hebben. Als je bijvoorbeeld te lang een verwarmingspad aanbrengt, kan dit je huid verbranden. Het te lang aanbrengen van ijs kan ook schadelijk zijn voor je huid en zenuwen. Overleg altijd met een arts of fysiotherapeut voordat je een nieuwe behandeling probeert, in het bijzonder als je al onderliggende gezondheidstoestanden of ernstige blessures hebt.
Luister naar je lichaam: pijn is een waarschuwingssignaal
Afgezien van dit alles moet je altijd luisteren naar je lichaam. Pijn is een waarschuwingssignaal dat er iets mis is. Het niet adresseren van aanhoudende pijn kan leiden tot blijvende schade en problemen op de lange termijn. Als de pijn aanhoudt ondanks thuisbehandeling, of als je ernstige, acute of chronische pijn ervaart, raadpleeg dan altijd een arts.
Een kort antwoord is dus: je gebruikt warmte voor chronische pijn en stijve spieren, en koude voor acute pijn of na een activiteit die de spieren beïnvloedt. Echter bestaan er uitzonderingen op deze regel en eindigt het niet alleen met de keuze tussen warmte of koude.