Veel mannen en vrouwen hebben last van onrustige benen: Ontdek hoe je 's nachts terug rust krijgt

Gezondheid
door RMO
vrijdag, 29 maart 2024 om 21:45
vermoeid slap slecht slapen hoofdpijn ziek
Onrustige benen kunnen je letterlijk en figuurlijk uit je slaap houden. Ze zorgen voor ongemak, ongemakkelijke tintelingen en ongemakkelijke bewegingen. En ja, ook veel mannen hebben er last van. Maar wat kan je doen tegen onrustige benen?
Voordat we deze vraag beantwoorden, is het belangrijk om precies te begrijpen wat onrustige benen zijn. Onrustige benen - of het Restless Leg Syndrome (RLS) - is een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door de onweerstaanbare drang om je benen te bewegen, meestal om ongemakkelijke tintelingen te verlichten. De symptomen zijn vaak 's nachts het ergst, wat slaapstoornissen kan veroorzaken.

Op deze manier verlicht je onrustige benen

Er zijn verschillende behandelopties voor RLS en strategieën die de symptomen kunnen verlichten. Hier zijn een paar dingen die je kan proberen:
Regelmatige lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging kan de symptomen van RLS verbeteren. Een gematigd trainingsprogramma, zoals wandelen of zwemmen, kan de onrust in de benen verminderen. Overdrijf het echter niet, omdat zware oefeningen mogelijk de symptomen kunnen verergeren.
Vermijden van cafeïne, alcohol en tabak
Deze stoffen kunnen de symptomen van RLS verergeren. Het verminderen of vermijden van deze stoffen kan helpen de symptomen onder controle te houden.
Benen masseren
Het masseren van de benen kan helpen de ongemakkelijke sensaties te verlichten. Dit kan eenvoudig zijn als het wrijven van de benen of professionele massages kunnen ook nuttig zijn.
Warme baden en warmte/koude behandelingen
Een warm bad voor het slapengaan of het toepassen van warme of koude kompressen op het been kan helpen de symptomen te verminderen.
Medische behandelingen
Bepaalde medicijnen, voorgeschreven door een arts, kunnen de symptomen van RLS verminderen. Deze omvatten medicijnen die dopamine in de hersenen verhogen, slaapmiddelen, spierontspanners en anderen.
Cognitieve gedragstherapie
Psychotherapie kan nuttig zijn voor mensen met RLS die ook last hebben van slapeloosheid. Het kan helpen positieve slaapgewoonten te ontwikkelen en negatieve gedachten en angsten over slaap te verminderen.
Onrustige benen zijn een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Hoewel het ongemakkelijk en hinderlijk kan zijn, zijn er verschillende manieren om de symptomen te beheersen en een betere nachtrust te krijgen.
Zoals bij elke medische aandoening, is het raadzaam om bij symptomen van RLS een arts of specialist te raadplegen. Behoud een gezonde levensstijl, beheer stress niveaus, en experimenteer met verschillende methoden tot je vindt wat voor jou werkt.