Opgehelderd: Hoe vaak je 's nachts moet opstaan kan liggen aan je drinkgewoonte

Gezondheid
door RMO
woensdag, 20 maart 2024 om 21:45
glas drinken water
Als je 's nachts niet wil opstaan om te gaan plassen, dan is het nuttig om te weten wanneer je precies moet stoppen met drinken overdag om dit te voorkomen.

's avonds drinken kan invloed hebben op je nachtrust

Het merendeel van de mensen drinkt gewoonlijk door tot aan hun bedtijd, zonder rekening te houden met hoe dit hun nachtrust kan beïnvloeden. Wanneer en hoeveel je drinkt kan echter een aanzienlijke invloed hebben op hoe vaak je 's nachts moet opstaan om te plassen.
Elk lichaam is uniek en de hydratatiebehoefte kan van persoon tot persoon verschillen. Er zijn echter algemene richtlijnen en best practices die je kunt volgen zodat je 's nachts minder vaak naar de badkamer hoeft te gaan.
Als algemene regel wordt aanbevolen om minstens twee uur voor het slapen gaan te stoppen met drinken. Dit geeft je nieren de kans om de geconsumeerde vloeistoffen te verwerken en voorkomt dat je naar de badkamer moet rennen in het midden van de nacht.
Om het nog specifieker te maken: als je om 22.00 uur naar bed gaat, moet je om 20.00 uur stoppen met drinken voor de beste resultaten.
Vochtinname overdag kan ook als volgt verder aangepast worden: drink meer in de ochtend en minder in de avond. Bij het ontbijt en de lunch kun je vrij drinken, en begin dan minder te drinken bij het avondeten en daarna. Het idee hierachter is dat het lichaam overdag natuurlijk meer vloeistoffen nodig heeft dan 's nachts.
Hoewel deze suggesties kunnen helpen om het aantal keren dat je 's nachts moet opstaan om te plassen te verminderen, is het belangrijk te benadrukken dat je nooit mag stoppen met drinken als je dorst hebt. Uitdroging kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, dus als je dorst hebt, moet je drinken.
Het is vermeldenswaard dat als je 's nachts vaak moet opstaan om te plassen, en vooral als je deze aanbevelingen al volgt, het belangrijk is om met je arts te praten. Er kunnen onderliggende gezondheidsproblemen zijn, zoals een overactieve blaas of urineweginfecties, die aandacht vereisen.