Is ‘Gewoon bewegen’ even gezond als intensief sporten? Onderzoek komt met duidelijk antwoord

Gezondheid
door VDS
vrijdag, 01 maart 2024 om 21:45
sporten gym pilates yoga sport op een mat fysieke inspanning groepssport in groep sporten
Gezonde levensstijl en fitness zijn tegenwoordig onderwerpen die veel aandacht krijgen. Een van de meest voorkomende mythes over lichaamsbeweging is dat gewoon bewegen even gezond zou zijn als intensief sporten. Maar is deze stelling een feit of een fabel?

Veel mensen zien intensief sporten als enige manier om 'gezond' te leven

Veel mensen hebben het idee dat alleen intensief sporten leidt tot gezondheidsvoordelen. Het beeld van zware gewichten tillen, kilometers hardlopen of hoge intensiteit intervaltraining (HIIT) doen, is wat sommigen als standaard zien voor "gezond zijn".
Dit kan afschrikwekkend zijn voor mensen die geen liefhebber zijn van intensieve trainingen. Het goede nieuws is dat er steeds meer onderzoeken zijn die aantonen dat 'gewoon bewegen' gezondheidsvoordelen kan opleveren die vergelijkbaar zijn met die van intensievere sporten.
Wat betekent ‘gewoon bewegen’ precies? Gewoon bewegen kan worden gedefinieerd als fysieke activiteiten die worden uitgevoerd als onderdeel van het dagelijks leven, zoals wandelen, traplopen, tuinieren, fietsen naar het werk of zelfs boodschappen doen.
Dit soort activiteiten kunnen resulteren in een verhoogde hartslag en zweetproductie, wat helpt bij het verbranden van calorieën en het verbeteren van het algehele metabolisme.
Het onderzoek 'Physical Activity Guidelines for Americans', gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services, bevestigt dit. De studie onthult dat volwassenen die minstens 150 minuten per week matig intensieve of 75 minuten per week intensieve lichaamsbeweging krijgen, aanzienlijke gezondheidsvoordelen ervaren.
Deze voordelen varieerden van verbeterde cardiovasculaire gezondheid tot verminderd risico op chronische ziekten. En het meest interessante is dat deze voordelen werden waargenomen, ongeacht of het bewegen moderaat of intensief was.
Het is echter belangrijk om op te merken dat voor specifieke fitnessdoelstellingen, zoals het opbouwen van spieren of het verbeteren van de uithoudingsvermogen, strengere en specifieke trainingsroutines vereist kunnen zijn. Gewoon bewegen kan mogelijk in deze gevallen niet voldoende zijn.
Over het algemeen toont het bewijs aan dat 'gewoon bewegen' gezonde voordelen heeft en een alternatief kan zijn voor degenen die het moeilijk vinden om een ​​traditioneel sportprogramma te volgen. Hoewel intensief sporten zijn eigen voordelen heeft, is het zeker geen fabel dat gewoon bewegen ook belangrijk is voor onze gezondheid.