Dit doen veel mensen verkeerd: De voedingswaarde van honing neemt hiermee af

Gezondheid
door RMO
woensdag, 22 mei 2024 om 16:45
citroen honing gezondheid eten
Honing is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het menselijk dieet en wordt over de hele wereld geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Het is een rijke bron van antioxidanten en bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen.
Maar er is één gevestigd idee, dat claimt dat het verwarmen van honing de voedingswaarde ervan kan verminderen of volledig teniet kan doen. In dit artikel gaan we onderzoeken of dit klopt.
Het algemene begrip is dat bij het verwarmen van honing, het enzym dat verantwoordelijk is voor het produceren van waterstofperoxide en andere medicinale eigenschappen vernietigd wordt. En hoewel het waar is dat overmatige hitte bepaalde enzymen in honing kan vernietigen, is het niet zo zwart-wit als het lijkt.
Het belangrijkste om te onthouden is dat de verandering in voedingswaarde afhangt van het niveau van de warmte. Honing behoudt de meeste van zijn gezondheidsvoordelen, zolang de temperatuur onder de 40 graden Celsius blijft. Alles boven deze temperatuur kan geleidelijk de kwaliteit en de voedingsstoffen van honing verminderen.

Dit gebeurt er als je honing gaat verwarmen

Dat gezegd hebbende, wat gebeurt er dan als honing boven de 40 graden Celsius wordt verwarmd? Overmatige hitte kan enkele van de fytonutriënten in honing, bekend als polyfenolen, vernietigen. Deze polyfenolen spelen een belangrijke rol bij het leveren van antioxidanten die ernstige ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker, kunnen helpen bestrijden.
Hoewel het verwarmen van honing tot een bepaald niveau een deel van zijn voedingsstoffen kan verminderen, is het belangrijk om te weten dat de meerderheid van de voedingsstoffen intact blijft, tenzij de honing wordt blootgesteld aan extreme niveaus van warmte.
In conclusie, honing kan opgewarmd worden, maar overmatige hitte kan inderdaad leiden tot een afname van bepaalde voedingsstoffen. Het advies is dan ook om voorzichtig te zijn met het verwarmen van honing, maar het hoeft zeker niet volledig vermeden te worden.
Om het maximale uit de voedingsvoordelen van honing te halen, is het het beste om het rauw en onverwarmd te consumeren. Concreet gebruiken veel mensen honing in warme dranken verkeerd.
Maar als u honing wilt verwarmen, voeg het dan toe aan uw thee, melk of koffie nadat het drankje wat is afgekoeld om de enzymen en voedingswaarde te behouden.
Denk eraan dat het gaat om de gouden regel van matigheid, precies zoals het met de meeste dingen in het leven is. Geniet van de heerlijke zoetheid van honing, maar wees ook bewust van de manier waarop u het gebruikt.