Zelfs Belgische weer is geen obstakel! Leer hoe je gezonde zongedroogde tomaten maakt

Eten en drinken
door RMO
maandag, 08 juli 2024 om 13:45
zongedroogde tomaten
Zongedroogde tomaten zijn een heerlijk en gezond ingrediënt in veel verschillende gerechten. Het zon drogen van tomaten is in vele culturen een traditie die al eeuwenlang wordt toegepast.
Het goede nieuws is dat je niet noodzakelijk een Italiaanse zon nodig hebt om deze lekkernij te maken, zelfs in België, waar het niet altijd zonnig is en ook kan regenen, kan je zelf zongedroogde tomaten maken.

Een stapsgewijze handleiding om zelf zongedroogde tomaten te maken

1. Kies je tomaten
Het eerste wat je moet doen is de juiste tomaten kiezen. Kleine tomaten zoals kerstomaten, Roma- of pruimtomaten werken het beste omdat deze minder water bevatten en sneller zullen drogen.
2. Bereid de tomaten voor
Snijd de tomaten doormidden en verwijder de zaadjes. Leg de tomaten vervolgens met de snijkant naar boven op een bakplaat. Strooi er eventueel wat zout over voor extra smaak.
3. Zongedroogde tomaten maken
Gezien het Belgische klimaat, heb je twee opties: gebruik maken van natuurlijk zonlicht wanneer dit mogelijk is of drogen in je oven.
Als de zon volop schijnt, leg dan je tomaten buiten in de volle zon. Afhankelijk van de sterkte van de zon kunnen de tomaten tussen de twee en drie dagen volledig uitgedroogd zijn. Het is belangrijk om ze 's nachts naar binnen te halen en tijdens het drogen eventueel te bedekken met gaas om ongedierte te weren.
In België is de kans op drie dagen ononderbroken zon echter klein. Daarom kan je beter de oven gebruiken. Zet de oven op de laagst mogelijke temperatuur, meestal rond de 50 graden Celsius. Het drogen in de oven duurt tussen de 8 en 14 uur, afhankelijk van de dikte van de tomaten.
4. Bewaar de zongedroogde tomaten
Zodra de tomaten volledig gedroogd zijn, kunnen ze in een luchtdichte pot bewaard worden. Voor extra smaak kan je er ook gekozen worden om de tomaten in olijfolie te bewaren met wat extra kruiden zoals knoflook, basilicum of rozemarijn.
Met dit eenvoudige proces kan je dus zelf zongedroogde tomaten maken in België, ondanks het feit dat het weer niet altijd meewerkt. Zo kan je het hele jaar door genieten van de smaak van de zomer.
Zorg er echter voor dat je voldoende tijd rekent om de tomaten te laten drogen en start eventueel met een kleine hoeveelheid om de techniek onder de knie te krijgen.
Het maken van zelfgemaakte zongedroogde tomaten is een heerlijk en lonend project dat de moeite waard is om uit te proberen.