Welke wijn bevat de meeste calorieën volgens jou: Rood, wit, of rosé?

Eten en drinken
door RMO
vrijdag, 19 april 2024 om 7:45
wijn drank
Bij het nadenken over gezonde levenskeuzes maakt wijn deel uit van de conversatie. Het is een drank die veel door gezondheidsliefhebbers wordt genoten vanwege de voordelen voor het hart. Maar hoe zit het met de calorietelling? Welke wijn bevat de meeste calorieën tussen rood, wit en rosé? Eerst moeten we het caloriegehalte van deze wijnen begrijpen.

Calorieën tellen bij wijn houdt verband met het alcoholgehalte en het suikergehalte in wijn

Wanneer we praten over wijn en calorieën, is het belangrijk op te merken dat het meeste van het caloriegehalte afkomstig is van het alcoholgehalte. Hoe hoger het alcoholgehalte van de wijn, hoe hoger de calorieën. Andere factoren kunnen ook bijdragen aan het caloriegehalte, zoals het suikergehalte.
Rode wijn, die gefermenteerd wordt met de schillen van druiven, bevat meestal meer alcohol dan witte wijn. Een glas rode wijn van 150 ml bevat gemiddeld tussen de 120 tot 130 calorieën. Deze calorietelling kan echter variëren afhankelijk van de wijnsoort.
Witte wijnen hebben doorgaans een iets lager alcoholgehalte dan rode wijnen en dus minder calorieën. Een normaal glas witte wijn van 150 ml levert gemiddeld tussen de 110 tot 120 calorieën. Het is belangrijk op te merken dat zoete witte wijnen meer suiker bevatten en daardoor meer calorieën hebben dan droge witte wijnen.
Wat betreft roséwijn, dit type wijn varieert sterk in zoetheid en alcoholgehalte. De meeste droge roséwijnen bevatten minder calorieën dan zowel rode als witte wijnen, gemiddeld tussen de 80 tot 90 calorieën per 150 ml. Maar zoete rosés kunnen veel suiker bevatten, wat kan leiden tot een hoger caloriegehalte.
Samenvattend kunnen we zeggen dat over het algemeen rode wijn iets meer calorieën bevat dan witte wijn, en droge roséwijnen bevatten de minste calorieën. Maar het verschil is klein en kan variëren afhankelijk van het specifieke type wijn.
Dus, als je ervan houdt om 's avonds een glas wijn te drinken, is het belangrijkste om met mate te genieten. Als je je zorgen maakt over het caloriegehalte, kies dan voor wijnen met een lager alcohol- en suikergehalte of overweeg droge roséwijnen.