Wanneer je dit doet met bevroren vlees, kom je snel in de gevarenzone van bacteriegroei

Eten en drinken
door RMO
zaterdag, 01 juni 2024 om 16:45
bevroren vlees vlees vriezer
Het is een algemeen aanvaarde praktijk in vele keukens: je haalt het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien op het aanrecht totdat het zacht genoeg is om te koken. Maar is het wel veilig om vlees op kamertemperatuur te ontdooien? Het antwoord is nee.
Het ontdooien van vlees op kamertemperatuur kan leiden tot voedselvergiftiging. Als vlees buiten de koelkast wordt ontdooid, bevindt het zich mogelijkerwijs in de 'gevarenzone', een temperatuurbereik tussen 5 en 60 graden Celsius waarin bacteriën zoals Salmonella en E. coli snel kunnen groeien. Deze bacteriën kunnen ziekten veroorzaken als het besmette vlees wordt gegeten.
Bovendien wordt de buitenkant van het vlees vaak sneller ontdooid dan de binnenkant. Dit betekent dat hoewel de binnenkant nog bevroren kan zijn, de buitenkant al in de 'gevarenzone' kan zijn, waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Tegen de tijd dat het binnenste van het vlees is ontdooid, kan de buitenkant al besmet zijn met onveilige hoeveelheden bacteriën.

Hoe moet je vlees veilig ontdooien?

Volgens voedselveiligheidsexperts zijn er drie veilige manieren. Ten eerste kan je het vlees in de koelkast ontdooien. Dit duurt wel iets langer, maar het vlees blijft de hele tijd op een veilige temperatuur. Denk er wel aan om het vlees in een afgesloten zak of bak te bewaren om te voorkomen dat er bloed op de andere voedingsmiddelen in je koelkast lekt.
De tweede optie is om het vlees in koud water te ontdooien. Het is belangrijk dat het water echt koud is, want warm of lauw water kan het vlees in de 'gevarenzone' brengen. Zorg er ook voor dat het vlees in een waterdichte zak zit, zodat er geen water in het vlees kan komen.
Tenslotte, als je haast hebt, kan je ook de ontdooifunctie van je magnetron gebruiken. Het nadeel hiervan is dat het de textuur van het vlees kan veranderen, maar het is wel veilig.
Samengevat is vlees ontdooien op kamertemperatuur slecht omdat het kan leiden tot voedselvergiftiging door het groeien van schadelijke bacteriën. Door het vlees veilig te ontdooien in de koelkast, in koud water of in de magnetron kan je dit risico vermijden en genieten van heerlijke en veilige maaltijden.