Voedzaam comfort food: Recept voor een makkelijke en heerlijke prei stamppot

Eten en drinken
doorRMOzaterdag, 18 november 2023 op 13:45
Voedzaam comfort food: Recept voor een makkelijke en heerlijke prei stamppot
Prei, een enorm gezonde en veelzijdige groente, is een essentieel ingrediënt in vele gerechten, waaronder de traditionele Nederlandse preistampot.
In dit artikel zullen we niet alleen een heerlijk recept voor preistampot delen, maar ook de voedingswaarden van prei toelichten.

Recept voor preistampot

Prei, een lid van de uienfamilie, staat bekend om zijn lange witte stengel en lichtgroene bladeren. Het bevat een aantal belangrijke vitamines en mineralen, zoals vitamine A, C, en K, en is rijk aan folaten en antioxidanten. Daarnaast is prei ook een uitstekende bron van voedingsvezels, wat kan bijdragen aan een goede darmgezondheid.
Ingrediënten:
- 1 kilogram kruimige aardappels
- 2 grote preistengels
- 250 gram gerookte spekjes
- 2 eetlepels olie
- 125 milliliter melk
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Zet ze op in een grote pan met water en een snufje zout, en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
2. Terwijl de aardappels aan het koken zijn, snijd je de prei in dunne ringen en spoel je deze grondig af onder de kraan om eventueel zand en vuil te verwijderen.
3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekjes goudbruin. Voeg de prei toe en bak deze enkele minuten mee tot het zacht is.
4. Giet de gekookte aardappels af en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Voeg de melk toe om de aardappels smeuïg te maken.
5. Roer het prei-spekmengsel door de aardappelpuree en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Serveer de preistampot warm voor een gezellige en voedzame maaltijd. Dit recept is goed voor 4 personen.
Preistampot is niet alleen een voedzaam en smaakvol gerecht, maar ook een gemakkelijke manier om de gezondheidsvoordelen van prei in je dieet op te nemen.
Geniet daarom van dit recept, wetende dat het niet alleen heerlijk smaakt, maar ook goed is voor jouw gezondheid!