Opgelet met vruchtensap: minder gezond dan je denkt, dit kunnen de gevolgen zijn

Eten en drinken
door VDS
maandag, 11 maart 2024 om 7:45
collage 2
Vruchtensap wordt vaak gepromoot als een gezonder alternatief voor frisdrank, maar is dat echt zo? Er is een toenemend debat over deze kwestie en in dit artikel proberen we de feiten van de fabels te scheiden.
Ten eerste, laten we de basis feiten op een rij zetten. Zowel vruchtensap als frisdrank bevatten suiker. Bij vruchtensap komt de suiker overwegend uit een natuurlijke bron, het fruit zelf, terwijl frisdrank vooral toegevoegde suikers bevat. Dit heeft geleid tot de algemene aanname dat vruchtensap gezonder is dan frisdrank.

De natuurlijke suikers in vruchtensap zijn minder onschuldig dan je denkt

Maar is het echt zo simpel? Niet helemaal. Hoewel vruchtensap inderdaad natuurlijke suikers bevat, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat ze minder schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Het lichaam onderscheidt namelijk niet het verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers. Overtollige suiker, ongeacht de bron, kan leiden tot gewichtstoename, het risico op diabetes type 2 verhogen en tandbederf veroorzaken.
Daarnaast bevatten veel commerciële vruchtensappen evenveel, zo niet meer, suiker dan frisdranken. Een glas sinaasappelsap van 250 ml kan bijvoorbeeld ongeveer 21 gram suiker bevatten, terwijl dezelfde hoeveelheid cola ongeveer 26 gram suiker bevat. Het verschil is niet zo groot als velen van ons denken.
Het is ook belangrijk op te merken dat, terwijl vers geperst vruchtensap vezels uit fruit bevat, dit niet het geval is voor de meeste commerciële vruchtensappen. Deze vezels spelen een cruciale rol bij het regelen van onze bloedsuikerspiegel en geven een gevoel van volheid, waardoor overmatige inname wordt voorkomen.
Daarom is het fair om te zeggen dat vruchtensap niet per sé gezonder is dan frisdrank. Beiden kunnen in matige hoeveelheden worden genoten als onderdeel van een evenwichtig dieet, maar ze moeten niet worden beschouwd als een gezonde vervanging voor water of ongezoete dranken.
Concluderend, het idee dat vruchtensap gezonder is dan frisdrank is eerder een fabel dan een feit. Een gezondere keuze zou zijn om hele vruchten te consumeren in plaats van vruchtensap, en water of ongezoete dranken te kiezen als uw primaire drank.