Met deze kleine aanpassing van je koelkast, zal je energierekening drastisch dalen

Eten en drinken
door VDS
zaterdag, 04 mei 2024 om 7:45
koelkast open koelkast bewaren in koelkast eten bewaren
Het is algemeen bekend dat koelkasten één van de grootste energieverbruikers in ons huis zijn. Maar wist je ook dat er heel wat mogelijkheden zijn om je koelkast minder te laten verbruiken?
Het vereist wat aandacht voor detail, maar de resultaten kunnen een grote impact hebben op je energierekening. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Enkele heel praktische tips waardoor je energiefactuur beduidend lager zal zijn

De juiste temperatuur instellen: Koelkasten hoeven niet zo koud te zijn als je misschien denkt. Een temperatuur van tussen de 3 °C en 4 °C voor de koelkast en -18 °C voor het vriesgedeelte is voldoende. Door de temperatuur een paar graden hoger in te stellen, kun je veel energie besparen.
Goed sluiten: Zorg ervoor dat de deur van de koelkast goed sluit. Een slecht sluitende deur laat koude lucht ontsnappen waardoor je koelkast overuren moet maken. Controleer regelmatig de rubberen afdichtingen van de deur op slijtage.
Lege ruimte vullen: Een volle koelkast heeft minder energie nodig om koel te blijven dan een lege. Dit komt omdat de producten die je in de koelkast bewaart ook koude uitstralen en dus bijdragen aan de koeling. Heb je niet genoeg om je koelkast te vullen? Vul dan enkele flessen water en verdeel deze in de koelkast.
Plaatsing van de koelkast: Plaats je koelkast op een koele, droge plek uit de buurt van de oven en uit direct zonlicht. Met zelfs een kleine verplaatsing kun je een aanzienlijk verschil maken in hoe hard je koelkast moet werken om koud te blijven en dus ook je energiefactuur drastisch doen dalen.
Minder frequent openen: Door vaak en langdurig de koelkastdeur te openen, ontsnapt er veel koude lucht. Probeer daarom in een keer alles te pakken wat je nodig hebt en sluit de deur zo snel mogelijk.
Het efficiënt gebruiken van je koelkast kan een aanzienlijk verschil maken voor het energieverbruik in je huis. Het is de moeite waard om deze eenvoudige tips in de praktijk te brengen en te genieten van de besparingen op de energierekening!